Datele analizate de Banca Naţională a României (BNR) arată că tendinţa descendentă a inflației va continua şi va urma o nouă scădere mai atenuată.
„Prognoza noastră este că în următoarele luni, prima informaţie o veţi primi peste o săptămână de la Statistică, inflaţia îşi va continua tendinţa descendentă şi va urma o nouă scădere sensibilă a ratei inflaţiei până spre limita de sus a intervalului, spre 3,5%, ca să fiu mai clar. Acestea sunt datele noastre şi noi credem în ele cu riscurile necesare. (…) Sunt riscuri legate de preţuri pe care nu le controlăm. (…) Datele, în prezent analizate de noi, le schimbăm în funcţie de evoluţia situaţiei, arată că tendinţa va continua şi anul următor, de scădere, mai atenuată”, a spus Isărescu.
În ceea ce priveşte dobânzile, guvernatorul băncii centrale a subliniat că acestea sunt unde trebuie, iar mişcările actuale ale ROBOR sunt absolut normale în funcţionarea unei pieţe.
„Dobânzile sunt unde trebuie. Fluctuaţiile sunt mici. Pentru dumneavoastră poate sunt mari, pentru noi sunt rezonabile. ROBOR la 3 luni, care este acum principala obsesie (…), cam din august se plimbă între 3,1% şi 3,4%. Noi spunem că este stabil, dumneavoastră, ca să faceţi ştiri, spuneţi că s-a prăbuşit, a crescut… Dar mişcările între 3,1% şi 3,4% le vedem în continuare, nu le considerăm a fi nici creştere, nici scădere. Sunt absolut normale în funcţionarea unei pieţe. Cam pe acolo le vedem şi în perioada următoare”, a explicat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
Acesta a precizat, totodată, că Banca Naţională n-a inundat piaţa cu lichiditate, rolul unei bănci centrale fiind acela de a asigura lichiditatea necesară pieţei.
„Nu este inundaţie de lichiditate. N-am inundat piaţa. Sunt mişcări absolut normale. Şi scopul nostru principal nu este neapărat ROBOR, obsesia din presă. ROBOR este un indicator… Se plimbă prea mult, ne uităm şi la el. Rolul unei bănci centrale este să asigure lichiditatea necesară pieţei. Şi aceasta fluctuează”, a mai afirmat Isărescu.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, în şedinţa de marţi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Totodată, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an, precum şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
„Rata anuală a inflaţiei IPC a coborât la 5,03% în luna septembrie 2018, de la 5,06% în luna august, situându-se uşor peste nivelul prognozat, ca urmare a accelerării creşterii în termeni anuali a preţurilor legumelor. În schimb, celelalte componente ale coşului de consum au consemnat încetiniri ale dinamicilor anuale. Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC preţurile administrate, volatile, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice, preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare este puţin semnificativă sau nulă) a continuat să scadă până la circa 2,7% în luna septembrie, de la 2,85% în luna august. Descreşterea a fost determinată în principal de segmentul produselor alimentare procesate, sub influenţa dinamicii preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare. Rata medie anuală a inflaţiei IPC a ajuns în luna septembrie la 4,5%, de la 4,2% în luna august; un parcurs similar a urmat şi rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, care a urcat la 3,8%, de la 3,5% în luna anterioară”, se arată într-un comunicat de presă al BNR.