Am avut creştere economică timp de 10 ani, din toamna lui 1999 până în 2008, însă din 2003 această creştere s-a bazat pe acumularea de dezechilibre, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Criza ne-a învăţat că deficitul de cont curent trebuia corectat”, a spus Isărescu în cadrul Forumului Economic 2010 organizat de Forum Invest. Guvernatorul a explicat faptul că România a avut deficite bugetare structurale mari.

Isărescu a adăugat că economia României era supraîncălzită, mai ales în condiţiile în care România trebuia să intre în Uniunea României.

Am avut un boom imobiliar în câteva oraşe, iar creşterile salariale au fost continue, peste productivitate. De asemenea creditul intern a crescut pe baza creşterii salariale.

„Supraîncălzirea are un preţ”, a afirmat Isărescu.

În decurs de nouă ani, am asistat la o euforie care ne-a făcut să uităm că avem deficite structurale mari, a arătat acesta.

„Deficitul structural a fost de 5 la sută. Sunt sigur că ne trebuie legea aceasta a disciplinei fiscale şi formarea unui colegiu de specialişti care stiu să evalueze deficitul bugetar şis tructural şi aceasta ar lămuri societatea românească cum stă treaba în această chestiune”, a spus guvernatorul Băncii Centrale.

Isărescu a spus că România a avut şi avantaje care au făcut ca efectele crizei să fie atat de dramatice.

„Nu am avut active toxice, nu am avut căderi bancare şi nu am avut o datorie publica mare”, a explicat Isărescu.

Acesta a spus că lipsa unor încasări adecvate la buget este dată de cercul vicios al creşterii taxelor şi impozitelor, raportat la contrabandă şi evaziune fiscală.

„Sistemele noastre fiscale sunt ciuruite, cu o lungă listă de facilităţi şi sunt omise veniturile nefiscale”, a arătat guvernatorul.

update în curs