Guvernatorul BNR crede că singura direcţie a economiei este “în sus” iar creşterea va apărea, dacă nu în acest trimestru, în ultimele trei luni ale anului.

Economia se va întoarce pe creştere, dacă nu în trimestrul III, aproape sigur în ultimele trei luni, întrucât în ultimul trimestru de anul trecut există un efect de bază, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Revenirea economiei va fi în trimestrul III sau IV. Dacă nu va fi în trimestrul III, atunci va fi categoric în IV, pentru că acolo avem deja efectul de bază”, a afirmat miercuri guvernatorul, la un seminar organizat la BNR. În ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut  a crescut cu doar 2,9%, mult mai puţin decât în restul anului.

Recesiunea este în „V”

El a fost de acord că cea mai probabilă revenire a economiei se va face sub formă de „V”, iar în ceea ce priveşte producţia industrială se observă deja o revenire faţă de minimum atins în februarie-martie.
Pe de altă parte, guvernatorul a arătat că un deficit de cont curent de 6% la finele acestui an înseamnă o ajustare cu 7% din PIB, adică echivalentul unui an de creştere economică.Oficialul BNR spune că pentru câteva decenii România va avea deficit comercial, întrucât există nevoia de investiţii foarte mari, cel puţin în infrastructură. „Împărtăşesc opinia unui bancher că de acum singura direcţie a economiei e în sus. Nu ştiu viteza cu care se va relua”, a mai spus Isărescu.

Economia a scăzut în trimestrul al doilea cu 8,7% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 1,1% faţă de primele trei luni ale anului. Astfel, PIB  a înregistrat,  la nivelul primului semestru al anului o scădere de 7,6% faţă de semestrul unu al anului precedent. Anul trecut, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 7,1%.