Isărescu: „Fructificarea eficientă a rezervei BNR a devenit din ce în ce mai dificilă”

Fructificarea eficientă a rezervei a devenit din ce în ce mai dificilă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

"Fructificarea eficientă a rezervei a devenit din ce în ce mai dificilă. Există deja conturi ale BNR unde unde fructificarea este zero sau negativă, avem dobânzi negative. Cred că publicul din România este bine să ştie acest lucru. Cu alte cuvinte, de la problema cursului ne îndreptăm aşa cu paşi repezi către problema costurilor. Asta mi se pare chiar mai important acum. În România mereu cursul a fost punctul de atracţie. S-a transformat, de vrem sau nu vrem, în indicatorul care reprezintă dacă e bine sau rău. Dacă se depreciază leul e rău, dacă se apreciază e bine. A devenit un fel de indicator bursier. Totuşi, problema de fond este cea a costurilor prin care se finanţează datoria publică a României. Aici trebuie să fim foarte, foarte atenţi. Până acum cursul ne-a dat posibilitatea să menţinem o relativă stabilitate pe piaţa monetară şi la nivelul costurilor cu care s-a finanţat deficitul public", a explicat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, o flexibilitate a cursului de schimb ne ajută şi, de regulă, în condiţii de incertitudine, de volatilitate, cursul trebuie să îşi facă datoria şi de aceea BNR păstrează un curs flotant, flexibil.

Pe de altă parte, guvernatorul băncii centrale a precizat că nu se întrevede situaţia în care BNR să tragă sumele din actualul acord preventiv încheiat cui Fondul Monetar Internaţional.

"Nu întrevedem o asemenea situaţie (BNR tragă sumele din acordul preventiv cu FMI n.r.), rezerva este încă la nivel adecvat şi avem mai mult decât o simplă speranţă că lucrurile se vor clarifica în plan intern. Suntem în acord cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană şi credem, aici nu am decât speranţa, că negocierile din acest august vor fi duse la bun sfârşit. Sperăm şi într-o îmbunătăţire a finanţării externe a deficitului bugetar ceea ce va ajuta, pe cale de consecinţă, şi rezerva valutară a României administrată de Banca Naţională", a mai spus Isărescu.
Sursa: Agerpres