Angajamentele făcute până acum de guvernanţi legate de creşterea veniturilor până la 39 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), nu au fost îndeplinite şi pot fi catalogate drept mincinoase, a spus, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu."Promisiunile făcute până acum de guvernanţi că vor creşte veniturile până la 39 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), obiectiv ratat în nenumărate rânduri, nu pot fi catalogate decât mincinoase", a spus guvernatorul. El a precizat că a
Angajamentele făcute până acum de guvernanţi legate de creşterea veniturilor până la 39 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), nu au fost îndeplinite şi pot fi catalogate drept mincinoase, a spus, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Promisiunile făcute până acum de guvernanţi că vor creşte veniturile până la 39 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), obiectiv ratat în nenumărate rânduri, nu pot fi catalogate decât mincinoase”, a spus guvernatorul.
El a precizat că acordul semnat cu FMI şi-a atins parţial scopul întucât s-a evitat ceea ce consideră criză, respectiv leul nu s-a depreciat şi România nu a intrat în încetare de plăţi a salariilor.
Guvernatorul a adăugat că se intră într-un cerc vicios în condiţiile în care veniturile publice sunt mai mici pe măsură ce economia rămâne „într-un fel de cvasi-stagnare” sau reluare a creşterii economice extrem de înceată.
„Cheltuieli bugetare de 40% din PIB şi uneori peste înseamnă un stat social şi cu intervenţii în economie. Pentru asta trebuie să ai şi venituri de 40% din PIB. Trebuie să optăm pentru un model, acesta nu este un model. (…) Suntem la un punct de cotitură şi trebuie să luăm o decizie. Sunt îngrijorat de calitatea dezbaterii publice, care merge cu insistenţă pe un stat social cu venituri mici. Aşa ceva nu există nicăieri în lume”, a spus Isărescu.
Întrebat dacă, personal, are o opţiune, el a răspuns că nu înclină foarte mult către un stat social şi în niciun caz pentru un stat dezechilibrat.
„O bancă centrală nu este niciodată pentru un stat social. Ştiţi cum se spune, omul se dă şi după scaun, iar, ca persoană privată, nu pot să vorbesc acum. Dar nu am văzut bancă centrală care să opteze pentru un stat social”, a adăugat Isărescu.
SURSA: Agerpres, Mediafax