Într-o scrisoare transmisă președintelui Comisiei Economice din camera Deputaților, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează că dacă dobânzile pentru credite vor fi plafonate în forma propusă de senatorul Daniel Zamfir și adoptată deja de camera superioară a Parlamentului, stabilitatea financiară a României este pusă în pericol. În același timp, oficialul BNR propune ca alternativă la varianta senatorilor o metodologie de plafonare bazată pe experiența altor țări din UE, mai ales pe cea a Franței.
Unul dintre punctele centrale ale metodologiei propuse de BNR este stabilirea trimestrială a unor plafonae diferențiate, în funcție de moneda de finanțare și tipul fiecărui credit.
Alte două elemente, arată BNR în documentul transmis senatorilor, le reprezintă centrarea asupra DAE, nu a dobânzii simple, și calculul plafoanelor o singură dată, la momentul acordării creditului.
” În al patrulea rând, stabilirea periodică (trimestrială) a plafoanelor DAE foloseşte o formulă de calcul clară, ce presupune aplicarea unor multiplicatori asupra ratelor medii ale DAEpublicate de BNR pentru ultima lună a trimestrului anterior, diferențiați în funcţie de moneda de denominare a creditului şi tipul creditului.”, transmite banca centrală.
Preluând modelul francez, pe care îl prezintă și într-o anexă a secrisorii transmise senatorilor, BNR propune ca plafoanele să fie stabilite în funcție de dobânzile medii.
„Plafoanele determinate presupun aplicarea unor coeficienți asupra nivelului dobânzii anuale efective medii publicate de BNR pentru creditele de consum și creditele pentru locuinţe. Coeficienții aplicați au fost selectați prin observarea valorii maxime a raportului dintre percentila 95 a distribuţiei ratei DAE pentru creditele nou acordate trimestrial şi rata medie a DAE publicată de BNR pentru ultima lună a trimestrului anterior observației. Perioada analizată este iunie 2015- decembrie 2017 (pentru care există date individuale disponibile asupra DAE în cadrul Centralei Riscului de Credit). Coeficienții rezultați au fost rotunjiți, valorile acestora fiind de: 1,5 (în cazul creditelor de consum garantate), 1,65 (în cazul creditelor de consum negarantate, inclusiv credite de tip descoperit de cont), 1,8 (în cazul creditelor pentru locuințe) și 4 (în cazul creditelor de tipul cardurilor de credit). ” , arată BNR.
Rezultatul acestor calcule, detaliate de BNR, este un plafon care variază între un DAE de 8,69% pe an pentru creditele de locuință și 40,96% pe an pentru cardurile de credit în lei. Pentru finanțările în valută, plafoanele ar fi între 6,57% la credite de consum garantate și 17,52% pentru cardurile de credit.
Varianta poprusă de Daniel Zamfir în legea adoptată deja de Senat propune o dobândă maximă pentru creditele ipotecare egală cu de 2,5 ori dobânda legală a BNR(ceea ce ar însemna un plafon de 6,25%) și de 18% pentru creditele de consum. Legea lui Zamfir nu diferențiază pe tipuri de credite și se referă struict la finanțările în lei.