Creşterea continuă a preţului locuinţelor din Bucureşti, începută în anul 2015, este îngrijorătoare în contextul înregistrării unei deviaţii substanţiale de la tendinţa pe termen lung, se arată în cel mai recent raport asupra stabilităţii financiare, elaborat de Banca Naţională a României (BNR).
Ritmul de creștere a prețului locuinţelor din România s-a diminuat în ultimul trimestru al anului 2017, creşterea medie anuală fiind de 4,1%, în timp ce pentru București majorarea medie anuală a prețului s-a situat la 6,3%. Potrivit instituțiilor de credit, tendința de majorare a prețului locuinţelor a continuat și în ultimul trimestru din 2017, așteptările fiind de continuare a acesteia pe termen scurt.
Deşi estimările băncilor indică o continuare a scumpirii locuinţelor pe termen scurt, pot exista anumite presiuni de scădere a preţurilor din perspectiva ofertei, în contextul în care numărul autorizaţiilor de construire au avansat semnificativ în ultimul an.
Asta în contextul în care evoluțiile istorice arată că acele credite acordate în perioada de exuberanță a pieței imobiliare au în prezent un grad de acoperire prin garanţii de mult peste 100%.
Creditul imobiliar a consemnat un avans important în cursul anului 2017, în contextul unui ritm alert de creditare și de creștere a valorii mediane a împrumuturilor nou acordate. Această evoluție a condus și la o majorare a gradului de îndatorare pentru debitorii care au accesat în ultimul an credite ipotecare, relativ la cei care aveau deja împrumuturi contractate, se mai precizează în raportul BNR.
Creditul Prima Casă cumulează circa jumătate din totalul expunerilor ipotecare, iar în perioada martie 2017 – martie 2018, aproximativ 60% din fluxul de credit nou a fost acordat prin intermediul programului guvernamental.