Isărescu: Jumătate din ce încasăm pe TVA plătim pe dobânzi

Statul va plăti, în câteva luni, jumătate din încasările obţinute prin majorarea TVA pentru plata dobânzilor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, explicând că o inflaţie ridicată înseamnă o presiune pe dobânzi, preocupările BNR privind TVA şi inflaţia nefiind orgolii instituţionale. "Imediat ce creşte inflaţia, apare presiunea pe dobânzi şi uitaţi ce se întâmplă acum în pieţe. (…) Ce va face cota TVA? Va majora încasările la buget pentru a pl

Statul va plăti, în câteva luni, jumătate din încasările obţinute prin majorarea TVA pentru plata dobânzilor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, explicând că o inflaţie ridicată înseamnă o presiune pe dobânzi, preocupările BNR privind TVA şi inflaţia nefiind orgolii instituţionale.

„Imediat ce creşte inflaţia, apare presiunea pe dobânzi şi uitaţi ce se întâmplă acum în pieţe. (…) Ce va face cota TVA? Va majora încasările la buget pentru a plăti pensiile, dar pe partea cealaltă va majora plăţile pentru dobânzi. (…) Vom constata în câteva luni că jumătate din ce încasăm pe TVA plătim pe dobânzi”, a spus Isărescu.

El a arătat că preocuparea BNR pentru inflaţie derivă şi din experienţa băncii centrale, care a arătat că „bătălia” cu inflaţia este dificilă.

„Preocupările noastre de TVA şi inflaţia nu sunt orgolii instituţionale, ci abordări serioase, responsabile, pentru că noi ştim ce înseamnă inflaţie mai ridicată, care sunt consecinţele”, a încheiat guvernatorul BNR.

Isărescu a declarat, săptămâna trecută, că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluări. Totodată, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA de la 19% la 24%.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

SURSA: Mediafax