Mai mult de jumătate din industria românească din 1990 trebuia restructurată sau închisă, dar România se află într-un proces de reindustrializare, pe alte criterii decât cele ale economiei centralizate, dar mai puţin vizibil din cauza zgomotului electoral, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
"După schimbarea spre rău din '81-'82 se vorbea a despre faptul că 30% din industria românească trebuia restructurată sau închisă. Din '87- '88 instiutele de cercetare căutau soluţii (…) A trenat ideea că în ţara românească nu s-a gândit. Nu-i adevărat. Poate n-am avut suficientă putere să răzbatem, poate n-am avut suficient curaj, dar faptul că nu gândeam deloc este o nedreptate şi e bine că s-au găsit câţiva care au luat din ce s-a scris, timid înainte de ianuarie 1990, după care s-a dat drumul, a fost chiar o avalanşă", a spus Isărescu, la evenimentul de lansare a volumului "Răzbunarea trecutului – Capitalismul în cinci luni postdecembriste", autori Marin Dinu şi Teodor Brateş.
El a arătat că dacă în 1987 se estima că o treime din economia românească trebuia restructurată, după 1989 nu a mai făcut nimeni un calculul riguros.
"Partea necompetitivă a economiei româneşti a devenit şi mai mare (…) Teza că ne industrializăm cu tehnologie românească, de altfel foarte frumoasă, a fost foarte păguboasă (…) Capacitatea depăşită tehnologic se ducea spre jumătate din industrie. O bună parte din industria românească era depăşită şi trebuia restructurată masiv", a explicat Isărescu.