Legea privind darea în plată face inaplicabilă Legea obligațiunilor ipotecare, adoptată la finalul anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condițiile necesare ca o astfel de lege să fie funcțională, consideră guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.
'În decembrie 2015 a fost adoptată o lege pentru care am fost foarte multă vreme criticați la nivel european — Legea obligațiunilor ipotecare, sau Legea obligațiunilor acoperite sau garantate cu proprietăți ipotecare. De ce abia după 25 de ani? Pentru că aveam câteva condiționalități de îndeplinit. (…) Asta s-a întâmplat în decembrie, la o lună după ce a fost adoptată Legea privind darea în plată, care face pilaf Legea obligațiunilor ipotecare', a explicat luni Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe dedicată educației financiare organizată de Asociația Română a Băncilor și Institutul Bancar Român.
Potrivit acestuia, una dintre condițiile pe care România trebuia să le îndeplinească pentru ca o Lege a obligațiunilor ipotecare să poată funcționa este reducerea dependenței sistemului financiar de finanțarea externă, astfel încât economisirea internă să depășească valoarea împrumuturilor. 'În sfârșit suntem aici. România a ajuns să aibă resurse interne care să acopere creditele', a subliniat guvernatorul BNR.
O a doua condiție era cea a menținerii unei lichidități confortabile în piață, care să ofere încredere investitorilor, condiție de asemenea îndeplinită de doi ani, a mai spus Mugur Isărescu. O a treia condiție era aceea de a avea o piață imobiliară stabilă, și din punct de vedere legislativ, pentru ca băncile să poată să acumuleze un pachet de credite suficient, pe baza căruia să poată emite obligațiuni ipotecare.
Potrivit șefului BNR, toate aceste condiții au fost îndeplinite de România, însă Legea privind darea în plată poate desființa atât Legea obligațiunilor ipotecare cât și regulamentul de funcționare, care a fost definitivat în urmă cu două săptămâni. 'Acum două săptămâni s-a venit cu regulamentul. Și atunci l-am întrebat pe directorul care s-a ocupat: dacă Legea dării în plată trece în forma actuală, ce valoare mai au Legea obligațiunilor ipotecare și regulamentul? Și mi-a răspuns: nu mai au nicio valoare', a subliniat guvernatorul BNR.
Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.
În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ''Prima casă'' ar duce la blocarea acestuia. AGERPRES