BNR a redus prognoza de inflatie la 2,2% pt finele anului 2014 si la 3% pentru sfarsitul lui 2015, de la 3,1% cat era pentru ambele termene. Pentru rata medie anuala a inflatiei, noua prognoza este de 1,4% pentru 2014 si 2,4% pentru 2015. Asteptarile mai bune vin dupa ce rata anuală a inflatiei a coborat, in iunie, la 0,66%, un nou minim istoric, fata de 0,97% in mai si 1,55% in decembrie 2013, iar media anuala dupa indicele armonizat al preturilor de consum a coborat la 1,5% in iunie, fata de 1,8% in mai, nivel care plaseaza România in randul tarilor care indeplinesc criteriul de convergenta nominala aferent necesar pentru aderarea la zona euro.
Isărescu: Mai este loc de reduceri ale dobânzii şi în viitor
4 august 2014, 16:07
Ultima modificare în 4 august 2014, 17:06
Inflaţia ajunsă la noi minime istorice a permis băncii centrale să reducă, din nou, dobanda cheie, de la 3,5% la 3,25%, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciind că a ramas loc de alte reduceri şi în viitor.
"Daca va uitati la noua prognoza, rezulta ca s-ar putea sa mai fie loc de reduceri ale dobanzii de politica monetara. La 3,5% spuneam ca e un nivel la care ne simtim confortabil. A intervenit insa aceasta evolutie a inflatiei pe plan intern, evident si cu influente externe", a spus Isarescu. Guvernatorul BNR crede ca este loc in continuare si de noi reduceri ale dobanzilor la credite, operate de bancile comerciale, care ar trebui sa realizeze ca e in interesul lor sa stimuleze creditarea, dar spune ca nu incurajeaza scaderea dobanzilor si la depozite, ajunse deja la niveluri care pot descuraja economisirea.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- CNAS: Ce conţin noile norme la Contractul-cadru 2014-2015
- Pachete de vacanţă pe Litoral începând de la 518 lei/persoană
- Erste anticipeaza pentru acest an o pierdere între 1,4-1,6 miliarde euro
- Unde îşi petrec românii minivacanţa de Sfânta Maria şi ce tarife plătesc
- De ce primeşte România mai puţini bani de la UE decât alte ţări
- Cum e mai bine pentru Londra, în UE sau în afara ei?
- Ce trebuie să urmărim când alegem fondul de pensii
- Sancţiunile impuse de UE vor lovi sistemul financiar mondial
- S-a decis înlocuitorul lui Gheorghe Gherghina: Daniela Pescaru, fost director, preia funcția de secretar de stat pentru buget
- Ioana Petrescu spune că reducerea CAS nu va crea „mărețul gol” de 5 miliarde lei. Ministerul pe care îl conduce a estimat un minus de 6,48 miliarde lei