Guvernatorul BNR dă de înţeles că politica de relaxare a Băncii centrale va continua şi transmite băncilor să continue cu scăderea dobânzilor. Le mai cere acestora să-şi ajute clienţii care au probleme, înainte de a fi prea târziu.

Guvernatorul BNR a declarat că actualul nivel al dobânzilor de pe piaţa bancară ar putea să mai scadă, având în vedere evoluţia unora dintre factorii macroeconomici. El a transmis un semnal băncilor comerciale ân sensul reducerii nivelului dobânzilor. “Mai este loc pentru scăderea dobânzilor  şi când spun acest lucru mă refer la evoluţia dobânzii de politică monetară şi la rata inflaţiei. Încurajez băncile să continue acest proces” a spus Mugue Isărescu. BNR a luat mai multe măsuri pentru relaxarea creditării, printre care scăderea treptată a dobânzii de politică monetară, aflată acum de 8,5% şi reducerea rezervelor minime obligatorii impuse băncilor comerciale, care a avut ca efect eliberarea de resurse pe care bancherii să le poată folosi pentru acordarea de noi împrumuturi. Astfel, în ultimele luni, bâncile au coborât dobânzile la creditele în lei cu până la 4-5 puncte procentuale, iar la împrumuturile în euro cu până la două puncte.

Băncile trebuie să-şi ajute clienţii

Pe de altă parte, Isărescu a apreciat că băncile trebuie să-şi ajute clienţii care au probleme cu rambursarea creditelor, înainte de fi prea târziu. “Şi băncile au suprareacţionat şi într-o parte, şi în alta. Nu spun că n-au avut motive. S-ar putea ca atunci când se vor trezi şi vor dori să-şi ajute clienţii să fie prea târziu. Trebuie mai multă atenţie şi flexibilitate”, a spus Isărescu.”Băncile-mamă au fost extrem de generoase, chiar până în septembrie anul trecut. Aveam bănci care trimiteau scrisori de dragoste clienţilor, invitându-i să vină cu buletinul să ia credite. De aceea a fost şi ruptura  bruscă. S-a sărit calul şi într-o parte, şi în alta. S-a sărit extrem de repede”, a afirmat guvernatorul.

În ultimele săptămâni, tot mai multe bănci au anunţat restructurarea mai multor împrumuturi, prin amânarea principalului (cazul OTP care a fost de acord să amâne creditele contractate de 20-30 de companii) sauprin extinderea perioadei de creditare şi acordarea unor perioade de graţie-(cazul BCR, care a restructurat credite pentru 2.500 de persoane cu întârzieri la plata ratelor).