Soluţia iniţială propusă de guvern (de scădere a pensiilor cu 15%) de a reduce cheltuielile sociale pentru diminuarea deficitelor era mai bună decât taxarea întregii populaţii (prin majorarea TVA- n.r.)., a spus guvernatorul BNR în cadrul Forumului Fiananciar 2011.
În opinia sa majorarea TVA a fost una dintre măsurile care a condus la întârzierea creşterii economice, pe de altă parte dependenţa faţă de capitalurile străine a întârziat de asemenea reluarea creşterii.Potrivit lui Isărescu, în perioada anterioară anului 2005 investiţiile directe aveau o medie anuală de patru miliarde de euro, pentru ca în perioada 2005-2008 să ajungă la 16 miliarde de euro. În 2009-2011, acestea au scăzut la 5 miliarde de euro."Să-mi spună mie cineva cum poate rezista un PIB de 120 miliarde de euro la o scădere cu 10 miliarde de euro a investiţiilor", a spus Isărescu, care a explicat astfel de ce România a fost nevoită să recurgă la acordul cu FMI.
El a mai adăugat că "în ciuda acordului de la Viena au existat ieşiri de capital".
România trebuie să se concentreze pe găsirea mixului de politici macroeconomice care să-i permită identificarea unui model de creştere economică durabilă, în caz contrar va rămâne la mâna fluxurilor de capital, care în anumite perioade inundă ţara, pentru ca apoi să se retragă brusc, a declarat, la Finance 2011, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu, șeful băncii centrale
El a spus că creşterea economică este generată pe de-o parte de mixul de politici macroeconomice şi pe de altă parte de sectorul privat care decide maniera în care alege să se dezvolte economia.
"Discuţia trebuie să se mute de la modelul economic, care trebuie urmat, spre mixul de politici macro care pot încuraja creşterea economică", a spus guvernatorul BNR, la deschiderea conferinţei Finance 2011, eveniment organizat de Forum Invest în parteneriat cu Editura Evenimentul şi Capital.