Riscul de ţară pentru România, mai ridicat decât pentru alte state europene, reflectat de indicatorul CDS (dobânda la instrumentele derivate - credit default swap) arată incoerenţa în politicile macroeconomice şi mesajele transmise către exterior, avertizează guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
"Ţara asta, prin forţa lucrurilor, a fost nevoită să majoreze TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19 la 24 la sută, ceea ce a provocat un mare şoc, a perturbat ciclul economic, ne-a întrerupt nouă – BNR – un întreg ciclu de reducere a dobânzii (…) Cum putem să vorbim de coerenţă dacă discursul public vorbeşte în prezent de reducerea importantă a TVA ca soluţie de ieşire din criză. Suntem total incoerenţi. Te întrebi de ce România trebuie să plătească un CDS cu 300 de puncte de bază mai mult decât o ţară europeană, dacă, fundamentele sunt corecte – deficitul bugetar se reduce, se reduce chiar brutal, rezervele valutare sunt mari", a declarat miercuri oficialul BNR.
Isărescu a subliniat că CDS-ul României (prima de dobândă la împrumuturi externe pentru riscul de ţară) reflectă o coerenţă scăzută, dacă nu în politici, atunci în mesajele trimise în exterior. El a afirmat că nu există substitut pentru coerenţa politicilor macroeconomice şi financiare şi că în România se caută ‘vinovaţi şi motive în alte părţi decât în cele care sunt adevărate’.
Şeful băncii centrale a mai spus că diferenţa între statele care s-au dezvoltat în perioada postbelică şi cele s-au dezvoltat mai puţin a făcut-o coerenţa politicilor în general şi a celor macroeconomice în particular.
,,Se dezvoltă ţările care, cu perseverenţă, dovedesc coerenţă în politicile lor, un fel de management statal. Depinde de capacitatea lor de a nu se lăsa influenţate de ciclurile scurte, de calitatea elitelor, de modelul cultural, care este esenţial’, a mai spus Isărescu.