Polticile fiscale din România ar trebui să fie mai predictibile pentru a permite o dezvoltare sustenabilă a economiei, în condiţiile în care creditarea firmelor creşte cu mai puţin de 2% pe an, iar economia creşte cu mai mult de 5%, a avertizat Isărescu.
”Politicile fiscale trebuie să fie mai predictibile. BNR a făcut eforturi pentru a păstra o lichiditate crescută în piaţă în ultimii ani. În 2011-2012, era un climat de neîncredere în sistemul bancar, iar bancherii voiau fapte. Le-am dat fapte, am crescut lichiditatea cu riscurile de rigoare. Creditarea a început să crească, dobânzile s-au dus în jos (…)”, a spus Isărescu, citat de news.ro
Guvernatorul consideră că rolul BNR este unul prudenţial, iar banca centrală nu poate să-i oblige pe bancheri să dea credite cu orice risc.
”Supraveghem prudenţial, nu fiscal. (…) Trebuie ca deponenţii să-şi poată retrage banii când vor ei. Nu putem să le spunem bancherilor să dea credite cu orice risc”, a explicat Isărescu.
În prezentarea raportului asupra inflaţiei, Isărescu a avertizat că există o presiune pe inflaţie din cauza conduitei politicii fiscale şi a celei a veniturilor, în contextul incertitudinilor legate de maniera de implementare a Legii-cadru privind salarizarea bugetarilor.
În plus, există riscuri legate de noile iniţiative legislative specificate în programul de guvernare vizând sfera taxării şi a impozitării, dar şi de posibila adoptare de măsuri fiscale corective pentru menţinerea deficitului bugetar în ţintele propuse, potrivit BNR.
Sursa: news.ro