"Nu putem ști acum efectele noilor accize, dar, probabil, media anuală poate merge spre 2%", a spus Isărescu.
UPDATE:
"Balanța riscurilor pentru inflație în cazul majorării accizelor este categoric în sus. Nu știm noua metodologie de calcul a accizelor, nu suntem consultați la elaborarea ei, să mai așteptăm câteva zile pentru a vedea cum se va face", a adăugat Isărescu.
Potrivit afirmațiilor sale, cifra de 0,2% avansată zilele trecute pentru impactul suplimentar pe care noile măsuri îl vor avea asupra inflației, ține cont doar de acciza suplimentară la combustibili. "Ar putea fi însă mai mult dacă se va lua în calcul rata anuală a inflației. Diferența e de la simplu la dublu. Dacă se adaugă și accizele la tutun sau alte produse, același calcul poate arăta un impact suplimentar de 0,4-0,5%. După cum, dacă prețul internațional al țițeiului se duce în sus, s-ar putea ca efectul să fie mai mare de 0,6%. Pentru alte impozite, cum sunt cele pentru construcții speciale, este și mai greu de calculat, până acum nu am făcut-o", spune Isărescu.
În opinia sa, nu va urma un tăvălug al creșterii prețurilor, cum a anticipat presa. "Piața nu mai înghite orice creștere de preț", spune Isărescu.
Întrebat cine va înghiți totuși efectul noilor creșteri de taxe, Isărescu a spus: "producătorul. Și are soluții pentru a le înghiți și să rămână totuși în piață: își mai reduce din profit, din alte costuri, are și alte soluții pentru a crește productivitatea".