‘Nu vedem motive pentru care cursul valutar nu va fi în continuare stabil în 2011. Ceea ce a determinat instabilitatea şi deprecierea cursului valutar a fost un deficit extern extrem de mare’, a precizat Isărescu.

Potrivit acestuia, în anii 2007-2008 s-a ajuns la un deficit extern de 12-14% din PIB, în condiţiile în care acum acesta este situat între 4 şi 6% din PIB.

‘În momentul de vârf 2007-2008 s-a ajuns chiar la un deficit extern de 12-14% din PIB. Acest deficit s-a corectat, de doi ani avem, undeva între 4 şi 6% din PIB. Considerăm că un asemenea deficit de cont curent este bun şi sustenabil pentru România’, a precizat şeful BNR.

Potrivit acestuia, jumătate din acest deficit a fost acoperit de investiţii străine, iar cealaltă jumătate din împrumuturi.

‘Dacă era altfel nu mai am avea echilibru pe piaţa valutară şi s-ar vedea în pierderea de rezerve, adică în ceea ce se ‘vântură’ pe piaţa’, a explicat guvernatorul BNR.
Citește și Opens external link in new windowIsărescu: Avem probabilitate calculată că anul viitor se va instaura creşterea economică SURSA: Agerpres