"O bună parte din creştere vine din convertire, convertirea creditelor din valută în lei. Când analizăm cifrele, va trebui să ne uităm cu atenţie cât vine dintr-o creştere propriu-zisă a creditării în lei şi cât vine din acest proces de convertire, pe care îl salutăm. Nu este un proces forţat, nu a fost nici rezultatul vreunei iniţiative legislative", a spus Isărescu. 

El a precizat că este un proces natural care, pe de o parte, a venit din scăderea substanţială a costului creditării în lei, iar pe de altă parte vine dintr-o înţelegere bilaterală bancă-client, de la caz la caz, "şi credem că aceasta este varianta cea mai bună". 

"Fiecare credit are viaţa lui şi fiecare debitor are situaţia lui concretă şi el trebuie să hotărască împreună cu banca ce are de făcut şi cum e mai bine să facă. În acest context, uitându-ne la cifre şi mai analizând un aspect pe care îl vom dezvolta în luna februarie, când vom avea date mai bune, anume că o bună parte din această creştere a creditării în lei vine din programul 'Prima casă', nu am tras încă acest semnal de alarmă că ritmul de creştere a creditării în lei a atins vreo cotă de risc deocamdată", a adăugat şeful BNR.

AGERPRES