România are ca alternative ori realocarea banilor dinspre salarii spre investiţii, ori majorarea taxelor, total nerecomandată, sau o ajustare brutală din partea pieţelor, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a afirmat că România nu are alternativă la acordul de finanţare internaţională, care reprezintă o înţelegere în primul rând cu Uniunea Europeană şi în subsidiar cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Isărescu a arătat că, fără o realocare a resurselor bugetare către domenii care să aducă noi locuri de muncă, România va trebui să ia decizii deloc benefice de creştere a veniturilor prin majorarea taxelor. În lipsa oricăror astfel de măsuri, guvernatorul anticipează că pieţele vor reacţiona în sensul unei ajustări dure.

Anul electoral nu trebuie să dăuneze stabilităţii economice

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a spus că un an în care se organizează alegeri nu trebuie să dăuneze stabilităţii economice, şi a  atras atenţia că România trebuie să găsească „drumul cel drept” între păstrarea echilibrului macroeconomic şi financiar şi alegeri.

„Nu cred că un an de alegeri trebuie să fie în dauna stabilităţii economice. Trebuie să găsim drumul cel drept între exerciţiile democratice şi păstrarea echilibrului macroeconomic şi financiar”, a afirmat Isărescu, cu ocazia decernării diplomei „Virgil Madgearu”, de către Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Guvernatorul BNR a adăugat că în ultimii 20 de ani a avut în repetate rânduri mesajul că România se află la răscruce, iar uneori această situaţie a dus la decizii sub presiune.

„De prea multe ori în ultimii 20 de ani am fost la răscruce de drumuri. Acum mesajul meu este că societatea şi economia nu se află la răscruce de drumuri, ci este momentul unei concilieri, consolidări şi credibilizări”, a spus Isărescu. Oficialul băncii centrale a explicat că mesajele de răscruce de drumuri din ultimii ani, care vizau necesitatea unei creşteri economice susţinute, au dus până la urmă la o evoluţie neconsistentă şi necredibilă a economiei, care acum trebuie să se ajusteze.