”La creditul personal de consum evoluţia este în continuare nefavorabilă. Noi considerăm că doi factori acţionează în această direcţie şi sunt importanţi, deci constatăm o regândire, la nivel de populaţie, la nivelul fiecărei familii, a raportului economisire/împrumuturi. Populaţia a devenit mult mai prudentă în ceea ce priveşte împrumuturile. Este vorba şi de experienţa trecută. Bugetele de familie au început să fie construite, spun eu, mai solid. Mai solid înseamnă însă şi cu mai puţine riscuri. Nu se mai avântă lumea în aceeaşi măsură să ia împrumuturi, să le reînnoiască pe cele vechi”, a spus oficialul, citat de Agerpres. Potrivit lui, mulţi vor chiar să scape de datorii, iar sloganul ”pe care îl citim este cam acesta: Domnule, am văzut cum e, hai să încercăm şi altceva. Am văzut cum e şi nu e plăcut”.
Acesta a declarat că, în contrapondere şi acţionând în aceeaşi direcţie, se observă o atitudine mult mai favorabilă economisirii. Iar explicaţia pentru această atitudine este că populaţia a devenit mult mai prudentă, guvernatorul subliniind că în România consumatorul a devenit mult mai prudent.
Oficialul BNR a precizat că acesta înseamnă maturizare, atenţie, echilibru, iar dacă ar trebui să spună un singur cuvânt, acesta este ‘normalizare’.