‘Punctul nostru de vedere în acest domeniu era că anumite prevederi ale Ordonanţei 50, un exemplu este cea conform căreia alte instituţii pot să intervină în activitatea bancară, nu erau europene. Acea prevedere nu avea ce să caute acolo’, a afirmat Isărescu.

De asemenea, guvernatorul a precizat că o solicitare a opiniei BNR în această privinţă ar fi putut evita excesele din lege.

‘Dacă ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred că multe din lucrurile care au fost în exces puteau fi evitate. Noi am vorbit despre anumite excese ale băncilor şi am şi penalizat unele bănci, cu discreţia necesară unui domeniu atât de sensibil’, a adăugat Isărescu.

Oficialul BNR a subliniat că Ordonanţa 50 încalcă prevederile Directivei europene în domeniu.

‘Directiva europeană este o directivă aşezată, inteligentă şi nu caută să dea la o parte un exces cu un alt exces. Nu spunem ca suntem neaparat mai deştepţi să zicem ca trebuie limitat totul la BNR, dar de bănci trebuie să se ocupe o instituţie abilitată. Nu avem de ce să ieşim dintr-un cadru european. S-a sărit dintr-un exces în alt exces’, a spus Isărescu.

În acelaşi timp, guvernatorul BNR a menţionat că costurile intermedierii pot fi reduse, dar nu pot produce pierderi.

‘Sunt costurile intermedierii, care nu pot produce nici pierderi, deoarece acei bani nu sunt ai băncilor, ci tot ai consumatorilor’, a declarat Mugur Isărescu.
SURSA: Agerpres Respectă OUG 50 Directiva Europeană?