„În România sunt mult mai multe oportunităţi de investiţii decât ne putem imagina. Ca să îl parafrazez pe preşedintele României, le putem vedea din elicopter, dar şi din cifre”, a spus Isărescu, adăugând că România nu are nevoie neapărat de bani, ci „de antreprenori, de proiecte viabile, de oameni care să le ducă la bun sfârşit. Suntem o ţară cu multe proiecte neterminate. 40.000 de proiecte bugetare de investiţii sunt neterminate. Asta, după mine, spune totul”, a adăugat Guvernatorul BNR.

El a subliniat că economia este stabilizată și este pregătită pentru începerea unui nou ciclu economic, de data aceasta unul sustenabil. „Dorim o creştere termen lung, bazată pe factori care să nu ducă la apariţia dezechilibrelor din trecut, ci la diminuarea lor”, a mai spus Isărescu, subliniind că probabilitatea ca aceste dezechilibre să revină este mică. El a arătat că deficitul extern s-a diminuat de la 12%-14% în anii 2007 – 2008 la 4-5% în prezent, acesta putând fi finanțat, spre exemplu, prin investiții străine directe sau prin creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene, iar consolidarea unui astfel de obiectiv va da o  mai mare încredere investitorilor străini.
„Următorul ciclu de creştere economică trebuie să fie bazat pe stimularea producţiei și pe exporturi, să menţinem acest decalaj pozitiv arătat pe doi ani. Vom rămâne cu un deficit extern sustenabil, finanţabil, şi asta înseamnă intrarea într-un cerc virtuos”, a mai spus Isărescu.

Mugur Isărescu a mai spus că România a trecut prin doi ani de „corecție dureroasă”, o periadă mai lungă decât așteptările inițiale, dar scuza noastră ar putea fi că acesta a fost primul ciclu de economie capitalistă după anii de comunism. „Am avut opt ani de creștere, din 2000 în 2008, urmați de doi ani de scădere, până în 2010”, a spus Isărescu.
„Învățătura pe care trebuie să o tragem de aici este aceea că trebuie să ne grăbim încet. Ştiu că trebuie să recuperăm decalaje, dar dacă apăsăm prea tare pe acceleraţie ajungem la experienţa traumatizantă că trebuie să facem corecţii”, a mai spus Guvernatorul.