Reducerea contribuţiilor sociale sau a altor impozite par soluţii simple, însă ele pot eşua după şase luni şi chiar mai devreme, a declarat azi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Pe de altă parte, analistul Florin Cîţu, fostul economist-şef al ING Bank, spune că fără reducerea impozitelor pentru companii, concomitent cu reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, va fi foarte greu să creştem.
"Se tot vorbeşte de măsurile anticriză, ca un leit-motiv. Ce trebuia să facă Guvernul? Să reducă impozitele? Şi cine finanţa aşa ceva? Dacă tragi toate cartuşele în perioadele bune, ce să mai tragi după (în criză n.red.)? Ceea ce e mai grav e să lansezi o paletă de stimulente şi să nu le poţi finanţa după câteva luni. Soluţiile par simple, cum ar fi scăderea contribuţiilor sociale sau a impozitelor, dar la a doua rundă de judecăţi constaţi că lucrurile pot eşua după primele 6 luni, chiar mai devreme, pentru că nu le poţi finanţa", a spus Isărescu, la Romania Financial Forum.
Totodată, analistul economic Florin Cîţu e de părere că pentru a avea creştere economică în România trebuie stimulată cererea agregată internă. Potrivit lui, stimularea acesteia prin canalul politicii monetare nu este o soluţie, întrucât procesul de transmitere este foarte lent şi se opreşte la sistemul financiar. Astfel, Cîţu spune că stimularea cererii interne trebuie făcută prin canalul politicii fiscale, mai exact prin scăderea taxelor şi impozitelor, şi nu prin creşterea cheltuielilor.
"Ca să creşti, ai nevoie de capital, capital care să se mişte, iar pentru asta ai nevoie de reducerea impozitelor. Impozitând capitalul, nu ai cum să creşti. Aceste reduceri de impozite trebuie însă însoţite de reducerea numărului de salariaţi din sectorul public, ca astfel să fii credibil în faţa celor care trebuie să-ţi finanţeze deficitul", arată Cîţu.