UPDATE Isărescu: Reducerea rezervelor nu va duce la deprecierea leului

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu vede motive de depreciere semnificativă a leului în urma reducerii rezervelor minime obligatorii.

Prin reducerea rezervelor la valută, băncile vor rămâne cu aproximativ 500 de milioane de euro pe care, dacă nu îi trimit băncilor mamă, îi vor arunca în piaţă, ceea ce va pune presiune în sensul aprecierii monedei naţionale, a mai spus Isărescu.

"În mod normal, decizia de azi ar duce la deprecierea leului. Eu însă nu mă tem deloc că se va întâmpla așa ceva. Și când spun că nu ma tem, nu vorbesc aiurea
", a spus guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR susţine că este puţin probabil ca banii respectivi să meargă în creditare în valută. Pe de altă parte, nici sumele eliberate prin reducerea rezervelor la lei nu vor pune presiune pe deprecierea leului, a mai subliniat şeful Băncii Centrale, citat de Agerpres.

În opinia sa, faptul că leul s-a depreciat în ultima perioadă nu este îngrijorător.

"De la 4,41 lei/euro la 4,5 lei/euro avem doar 1% depreciere. Păi și în timpul etalonului aur o astfel de modificare era tolerată. Acum nu mai avem nici etalon aur, nu mai există nici sistemul de la Bretton Woods, volatilitatea este în mod firesc mai mare. Oricum, și o volatilitate de 2% este mult sub 5%, zona de echilibru pe care această instituție a încercat să o definească până acum și pe care o reconfirmăm acum", a arătat Isărescu, adăugând că "trebuie să lăsăm cursul să își facă datoria pentru că are un sens pentru economie".

Conducerea BNR a hotărât miercuri reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 12% de la 15% şi scăderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 18% de la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.