Instabilitatea legislativă a fost menţinută la riscuri în Raportul asupra stabilităţii financiare, dar a trecut la categoria de risc moderat şi în descreştere, a anunţat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare.
„În raportul actual veţi vedea că riscul privind riscul de instabilitate se menţine, nu se va diminua uşor, pentru că rămâne aici în mintea oamenilor. Când te aventurezi în asemenea modificări legislative care privesc bazele juridice stabilite în urmă cu mii de ani, să spun aşa, nu exagerez, de către romani, bineînţeles că publicul menţine o anumită impreviziune, ca să folosesc cuvântul. Nu ştim ce se va întâmpla în România în următoarea perioadă, deci de aceea noi am păstrat acest risc, dar l-am trecut la categoria risc moderat şi în descreştere”, a declarat Isărescu.
Acesta a precizat că BNR a avertizat anul trecut asupra acestui risc, făcând referire la Legea dării în plată şi la Legea privind conversia creditelor luate în franci, dar că în prezent riscurile sunt diminuate.
„Anul trecut, noi am avertizat în acest Raport privind stabilitatea financiară asupra unui risc sistemic sever. În acest raport veţi vedea că s-a trecut în mod special: România nu este în faţa unui risc sistemic sever în domeniul financiar. Anul trecut am considerat că avem şi acela a fost incertitudinea legislativă rezultată din cele două proiecte de lege care interveneau în contractele de credit ipotecare. Ulterior, în urma discuţiilor, inclusiv cu reprezentanţii Băncii Naţionale, în înţelepciunea sa legiutorul român, Parlamentul, a introdus, a modificat proiectul iniţial, a introdus nişte limite privind accesul la Legea dării în plată, iar ulterior, Curtea Constituţională a redus şi mai mult aceste riscuri prin referire la un principiu care era în Codul Civil, nu a trebuit să dăm drumul la o lege care să intre în conflict cu ceea ce deja prevedea Codul Civil, e vorba de principiul impreviziunii, în cazul Legii dării în plată şi prin declararea drept neconstituţională a Legii privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Toate acestea au dus la diminuarea riscului….”, a afirmat Isărescu.
Acesta a spus că Raportul în esenţă prezintă riscurile la adresa stabilităţii financiare şi că această prezentare a riscurilor financiare a devenit o sarcină curentă a băncilor centrale, dar că a observat confuzii privind prezentarea riscurilor.
„Nu există nicio contradicţie între a avea o situaţie macroeconomică bună şi a avea în acelaşi timp riscuri la adresa stabilităţii financiare. Aproape că sunt legate. De exemplu, atunci când creşti mai repede, ca atunci când mergi cu maşina la viteză mai mare, cresc şi riscurile. Nu ştiu dacă este comparaţia cea mai bună, dar este o comparaţie. În al doilea rând, este datoria noastră, avem şi prin lege şi prin acest Comitet de macrostabilitate, este datoria noastră să urmărim aceste riscuri şi să le comunicăm. Ceea ce nu înseamnă că vrem să speriem populaţia. Dacă vorbeşti despre riscul unei tornade, nu suntem noi în această situaţie, nu înseamnă că sperii populaţia, dimpotrivă, contribui la diminuarea efectelor negative pe care poate să le aibă acel risc. Şi de asemenea, nu înseamnă că dacă pomenim un risc el trebuie neapărat să se materializeze”, a afirmat Isărescu.
AGERPRES