Isărescu: Scăderea intrărilor de capital ne-a creat probleme

"Intrările de capital s-au mişcorat de şapte ori între 2010 şi 2011. Această variaţie ne-a creat probleme. Am avut şi marea dezamăgire să constatăm că acest delta negativ nu a fost deloc compensat, prin gradul de absorbţie a fondurilor europene", a declarat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful băncii centrale crede că România are nevoie de o alternativă de finanţare, în condiţiile în care intrările de capital s-au micşorat şi absorbţia fondurilor europene nu a fost foarte consistentă.

"România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani şi e greu să fii obişnuit aşa, în timp ce, la ora actuală, alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a ţării o reprezintă piaţa de capital, fără să fie neglijată absorbţia de fonduri europene", spune Isărescu. "După opt ani de creştere, avem parte de un reflux. Acest comportament este tipic economiei de piaţă, poate a fost un pic accentuat. După inundaţia de bani, am evitat ieşiri masive de capital, dar nici bani nu au mai venit. Un delta negativ de 10% din PIB este greu de suportat", precizează şeful băncii centrale.

Oficialul BNR a adăugat că la nivel macroeconomic un lucru important este reprezentat de finanţarea prin bursă, considerată ‘o fereastră mare de oportunitate’.

"La nivel macro este important să spunem că avem nevoie de finanţare prin bursă. Vă reamintesc că, ulterior declanşării crizei financiare mondiale, fluxul intrărilor de capital din România s-a diminuat foarte mult. Această alternativă pare să fie piaţa de capital din România, dat fiind şi situaţia de pe plan extern. Nu pledez aici pentru o mişcare brutală în sus, dar de multe ori a te grăbi încet este o treabă bună. Avem o fereastră mare de oportunitate să reclădim, în adevăratul sens al cuvântului, piaţa de capital din România", a explicat guvernatorul BNR.