Rezerva BNR a ajuns la un nivel istoric, 29,94 milarde de euro, pe fondul unor intrări de la FMI care au depăşit ieşirile generate de reducera rezervelor minime obligatorii impuse băncilor.

Rezervele internaţionale ale Băncii Naţionale a României – valută plus aur – au ajuns, la finalul lunii august, la 29,94 milarde de euro, nivel record în istoria României. Potrivit datelor băncii centrale, publicate marţi, rezerva a crescut faţă de luna precedentă cu 417 milioane de euro, pe fondul unor intrări de 2,4 miliarde de euro şi a unor ieşiri de doar 1,98 miliarde de euro.

Intrările mari de valută în rezervă au fost generate de doi factori principali: alocarea suplimentară de resurse de către Fondul Monetar Internaţional şi alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor.

Pe 28 august, FMI a alocat României Drepturi Speciale de Tragere (DST – moneda virtuală a Fondului) în valoare de 1,2 miliarde de dolari, la care se vor adăuga încă 227 de milioane, care vor intra în contul României la 9 septembrie. Alocarea face parte dintr-o operaţiune globală, prin care se suplimentează rezervele valutare ale tuturor ţărilor membre FMI, potrivit cotei pe care fiecare ţară o deţine la Fond. În total, toate ţările membre primesc 250 de miliarde de dolari. Deşi îi putea folosi, România a ales să păstreze banii în rezervă, pe motiv că are suficiente resurse. Pe de altă parte, la jumătatea lunii trecute, Finanţele au plasat pe piaţa internă obligaţiuni de stat cu dobândă denominate în euro, cu maturitate de 4 ani, în sumă totală de 447 milioane euro, cu mult peste nivelul estimat iniţial.

Ieşirile au fost determinate în special de modificarea rezervelor minime obligatorii cerute de BNR băncilor comerciale, banca centrală eliberând sume de ordinul sutelor de milioane de euro ca efect al politicii de reducere a rezervelor minime.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, şi, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 2,207 miliarde euro.

Acest nivel al rezervei este mai mult decât liniştitor, dat fiind că acoperă aproape 10 luni de importuri: potrivit statisticii oficiale, importurile României s-au cifrat, în luna iunie (ultima lună pentru care s-au făcut raportări), la 3,2 miliarde de euro.