Banca Naţională a României menţine ţinta adoptării euro la 1 ianuarie 2015 şi se “bate” pentru acest termen, dar programul de convergenţă al României trebuie oricum rediscutat, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a precizat că întâlnirile Comitetului BNR pentru adoptarea monedei euro continuă şi că ţinta adoptării monedei unice la 1 ianuarie 2015 poate fi un catalizator pentru coerenţa politicilor. “Aşa cum ţinta intrării României în Uniun
Banca Naţională a României menţine ţinta adoptării euro la 1 ianuarie 2015 şi se “bate” pentru acest termen, dar programul de convergenţă al României trebuie oricum rediscutat, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
El a precizat că întâlnirile Comitetului BNR pentru adoptarea monedei euro continuă şi că ţinta adoptării monedei unice la 1 ianuarie 2015 poate fi un catalizator pentru coerenţa politicilor.
“Aşa cum ţinta intrării României în Uniunea Europeană din 2007 a fost un catalizator, ţinta adoptării euro în 2015 poate fi un catalizator pentru coerenţa politicilor. Dacă evoluţiile duc clar spre altceva şi ţinta nu mai este credibilă va fi rediscutată”, a spus Isărescu, care a menţionat ţinta ambiţioasă a României de a intra în UE în 2007, deşi Uniunea propunea anul 2010.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat vineri raportul trimestrial asupra ratei inflaţiei, proiecţia pentru 2010 fiind de 7,8 la sută, iar pentru 2011 de 3,1%. BNR estima anterior o inflaţie de 3,7% pentru 2010 şi de 2,8% pentru 2011.
Isărescu a explicat că în trimestrul III 2010, inflaţia anualizată va urca la opt la sută, urmând să coboare în trimestrul IV, iar în decembrie rata anuală să se situeze la 7,8%.