Autorităţile trebuie să dea posibilitatea economiei să se recupereze după ajustare, întrucât este importantă perioada de convalescenţă, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. "Mi se pare important să se discute de convalescenţă, acea perioadă de după ajustare. Trebuie să dai posibilitatea economiei să se recupereze după ajustare şi să tai acele doze care au fost dăunătoare", a spus Isărescu, în cadrul unei seminar pe teme economice. El
Autorităţile trebuie să dea posibilitatea economiei să se recupereze după ajustare, întrucât este importantă perioada de convalescenţă, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
„Mi se pare important să se discute de convalescenţă, acea perioadă de după ajustare. Trebuie să dai posibilitatea economiei să se recupereze după ajustare şi să tai acele doze care au fost dăunătoare”, a spus Isărescu, în cadrul unei seminar pe teme economice.
El a afirmat că nu poate avea loc ajustarea deficitului extern şi totodată şi creştere economică ridicată.
Corecţia înseamnă amputare
„Corecţia înseamnă undeva amputare (..). Orice ajustare are costuri în materie de creştere economică, poate să aibă şi în materie de inflaţie”, a spus guvernatorul băncii centrale.
El a arătat că o corecţie de deficit extern are costuri inflaţioniste dacă se realizează prin curs, cel puţin în proporţia în care cursul este utilizat pentru această ajustare, sau prin majorări de impozite.
Ajustarea deficitului va avea costuri pentru creşterea economică
Isărescu a afirmat că ajustarea deficitului extern are costuri pe creşterea economică, dacă se face prin temperarea creditului, cum a fost şi cazul României, sau dacă se face prin temperarea cheltuielilor guvernamentale.
„O corecţie se face prin automatisme de piaţă sau prin politici. Un asemenea proces nu îl controlezi foarte uşor”, a mai arătat Isărescu.
SURSA: Mediafax