"Încercam să descifrăm viitorul, nu-l știm cu exactitate. Când privești înainte, imposibil să n-ai ceva ceată pe ochi. Viitorul e nesigur, dacă l-am ghici, ce plictiseală ar fi! Nu suntem reactivi. Suntem cât se poate de proactivi, încercam să estimăm și viitorul", răspunde șeful BNR la o astfel de întrebare, susținând, însă, că pentru măsuri cu impact puternic, cum e reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), trebuie evaluat întâi impactul deciziilor din trecut.
 
"Instrumentul RMO e introdus la categoria lovituri puternice. Trebuie văzut mereu care e impactul. Nu am anunțat un tzunami, nici valuri mari de reducere a RMO, ci o succesiune de reduceri", spune Isărescu. Potrivit afirmațiilor sale, mai avem de așteptat 2-3 ani până România va ajunge la nivelul european de doar 2% din pasive pe care băncile trebuie să le blocheze în rezerve. În prezent, nivelul RMO este de 14% din pasivele în valută și de 10% la cele în lei.
 
 Următoarea reducere, în primăvară-vară
 
În ședința de azi, Consiliul de Administrație al BNR a decis reducerea dobânzii de politică monetară la un nou minim, de la 2,5% la 2,25%, dar a lăsat nemodificat nivelul rezervelor minime obligatorii.
 
"Următoarea măsură de reducere ar putea avea loc în primăvară-vară", a anunțat Isărescu. Guvernatorul BNR spune că, la fel că în cazul deciziilor privind reducerea raței dobânzii de politică monetară, și aici "preferăm păși prudenți, pentru a preveni reveniri ulterioare păguboase".  
 
Isărescu a amintit că rezervele minime obligatorii au fost ridicate, în 2007, la un nivel uriaș, de 40%, cel mai mare din Europa, în condițiile în care trebuia temperata creșterea explozivă a creditului în valută. "Acum, forță RMO nu mai acționează la fel… Are loc o reducere chiar semnificativă a creditului în valută", spune șeful BNR, precizând, totuși, că instrumentul rezervelor minime e foarte puternic. "Eu cred în multiplicarea creditului, spre deosebire de alți colegi. Efectul e major", susține Isărescu.  
 
În actualul sistem bancar cu rezerve fracționare ( băncile trebuie să păstreze în rezerve doar o parte mică a depozitelor atrase), dintr-un leu atras depozit, băncile pot da cu împrumut mai departe mai mulți lei, multiplicand astfel banii.