Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu privind sectorul bancar se referea la un anumit tip de mesaj public, de detaşare faţă de situaţia economică, descurajat şi de oficialul băncii centrale.
“Am înţeles că mesajul preşedintelui se referea la un anumit fel de mesaj public, un fel de detaşare faţă de situaţia economică din România, mesaj pe care şi eu l-am descurajat. În ceea ce priveşte comportamentul prociclic al băncilor din 2007 – 2008, nu mai trebuie să vă repet poziţia BNR, v-am plictisit cu aceasta”, a spus Isărescu, întrebat ce opinie are cu privire la declaraţiile preşedintelui despre sectorul bancar.
El a menţionat că băncile au un comportament normal atunci când “dau umbrela când e soare şi o iau când plouă”.
“Comportamentul prociclic al băncilor este ceva normal. Comportamentul prociclic al Guvernului nu este ceva normal, a alimentat şi mai mult prociclicitatea băncilor pentru că pe anticipaţii şi proiecţii de creştere foarte rapidă a salariilor, băncile şi-au făcut calcule şi au extins creditarea de consum”, a explicat Isărescu.
Guvernatorul BNR a arătat că această situaţie a contribuit la crearea unui deficit structural şi mai mare şi a afectat situaţia fiscală.
“Probabil şi guvernul român va învăţa după acest eveniment nefericit. Acolo unde deciziile sunt politice, logica este politică şi probabil de aceea şi băncile centrale trebuie să tragă un semnal de alarmă”, a continuat Isărescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că în perioada 2007-2008 s-a înregistrat o creştere economică „bolnavă”, stimulată şi de băncile „care acum ţipă şi dau lecţii”, şi care arată o „obrăznicie a celor care au dezechilibrat bugetul României”.