Pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus, autoritățile au decis amendarea sau chiar desfacerea contractului de muncă persoanelor care nu prezintă certificatul verde COVID. Măsura se aplică de pe 15 octombrie.
Își pot pierde locul de muncă dacă nu sunt vaccinați! Se aplică de pe 15 octombrie. Cine este vizat
Concret, românii care lucrează în Italia își pot pierde locul de muncă dacă nu prezintă certificatul verde COVID, anunță reprezentanții ambasadei României în Italia.
Aceștia mai spun că nu contează dacă românii din Italia lucrează în sectorul public sau privat, tot vor risca o amendă între 600 și 1.500 de euro dacă nu respectă măsura care va intra în vigoare de pe 15 octombrie.
Angajații care îl anunță pe angajator cu privire la faptul că nu dețin un certificat verde COVID vor fi considerați absenți nemotivat până când aceștia vor putea prezenta documentul.
Reprezentanții ambasadei României în Italia spun că firmele cu mai puțin de 15 angajați pot suspenda contractul de muncă persoanelor care lipsesc timp de cinci zile consecutive cu absențe nemotivate, dar nu pentru o perioadă mai mare de 10 zile.
Persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale și care prezintă documente în acest sens vor fi scutite de la această măsură.
Ce se întâmplă în România
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere un proiect de lege prin care personalul medical este obligat să se vaccineze sau să se testeze pe cheltuială proprie. În acest context, sindicaliștii au precizat că pot ajunge chiar și la proteste, nefiind de acord cu această măsură.
În cazul în care legea va trece prin Parlament, toți angajații din sistemul sanitar trebuie să prezinte la locul de muncă Certificatul Verde COVID-19 – care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Astfel, în cazul celor care nu s-au vaccinat şi nici nu au trecut recent prin boală, aceștia au alternativa testării pe banii lor.
„Prin excepţie (…) pentru personalul din cadrul unităţilor publice care face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor, de către angajator”, arată proiectul.
Un alt aspect interesant prezentat în proiect este legat de concedierea celor care nu vor nici să se vaccineze și nici să se testeze. Aceștia vor avea suspendat contractul de muncă pe o perioadă de 30 de zile.
„În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept”, se mai arată în proiect.
Sursă foto: Dreamstime