Din cauza unor tensiuni cu junta aflată la putere în Mali, guvernul german a fost nevoit să aprobe retragerea trupelor sale angajate în misiunea MINUSMA. Procedura de retragere are loc până în mai 2024.
Decizia a fost deja confirmată, în cursul zilei de miercuri, de către cancelarul Olaf Scholz, prin intermediul unui comunicat de presă trimis după ședința Consiliul de Miniștri. El a spus că militarii din cadrul Bundeswehr părăsesc treptat Mali în următoarele 12 luni. Decizia fusese anunțată încă de anul trecut.
Berlinul a ajuns la concluzia că nu mai sunt îndeplinite cerințele pentru continuarea implicării în MINUSMA, în care Germania s-a angajat din 2013. Mali se confruntă cu violențe jihadiste din 2015, iar în 2022 au avut loc două lovituri de stat militare. Aceste violențe au apărut inițial în Niger cu câțiva ani înainte și s-au extins de atunci dincolo de granițele celor două țări. În plus, conducerea militară din Mali și-a schimbat loialitatea dinspre Occident către Rusia.
Misiunea ONU de stabilizare a Mali este una dificilă, iar Germania a fost unul dintre cei mai mari contribuitori occidentali, cu aproximativ 1.000 de soldați.
”Că vrem sau nu, ceea ce se întâmplă în Sahel ne afectează”, a subliniat ministrul german de Externe Annalena Baerbock.
Berlinul a desfășurat 60 de soldați pentru a participa la o nouă misiune a UE
Berlinul intenționează să își mențină prezența în regiunea Sahel și să își reorienteze implicarea în domeniul securității către Niger, Mauritania și țările din Golful Guineea, invocând necesitatea de a rămâne activ în zonă.
Mai multe țări intenționează să își consolideze parteneriatul cu Nigerul pentru a contracara grupurile jihadiste prezente în Sahel, considerând Nigerul un aliat mai de încredere decât Mali.
Pentru a sprijini această inițiativă, guvernul german a decis să desfășoare 60 de soldați pentru a participa la o nouă misiune a Uniunii Europene (UE), în urma deciziei sale din ianuarie de a-și retrage trupele din Mali.
În ultimii șapte ani, violențele din Mali au provocat moartea a peste 10.000 de civili și militari și au dus la aproximativ două milioane de persoane strămutate, potrivit unor ONG-uri. MINUSMA, care a desfășurat 12.000 de soldați în Mali, a suferit cel mai mare număr de victime dintre toate misiunile ONU din ultimii ani. De la înființarea sa în 2013, 185 de membri au fost uciși în acte ostile.