Analiza tranzacţiilor pe zonele Capitalei arată că în primul trimestru al anului ariile cele mai active au fost zona centrala de afaceri (20%) şi Centru-Vest (19%), în timp ce în cel de-al doilea trimestru zona Pipera a atras 33% din închirieri, iar centrul a continuat să prezinte un interes sporit, totalizand 22% din suprafaţa tranzacţionată.

În cel de-al doilea trimestru al anului 2013, în Bucuresti, s-au realizat aproximativ 70 de tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri, cu o suprafaţă totală de 65.000 mp, observându-se o uşoara creştere (8,3%) faţă de suprafaţa tranzacţionată în primul trimestru (60.000 mp, prin 51 de tranzacţii).

„Şi anul acesta cererea pe piaţa de birouri este relativ constantă, cu o uşoară creştere. De la începutul anului am intermediat 20 de tranzacţii de închiriere de spaţii de birouri, exclusiv de clasa A, cu o suprafaţă medie de 1.550 mp/tranzacţie şi totalizând peste 31.000 mp, o suprafaţă similara cu cea tranzacţionată de compania noastră în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat Horaţiu Florescu, preşedintele şi directorul executiv al The Advisers/Knight Frank.

În ceea ce priveşte profilul companiilor care au închiriat spaţii de birouri în trimestrul doi, cel mai activ pe piaţă s-a menţinut sectorul IT&C cu 21 de tranzacţii, reprezentând 28% din totalul absorbţiei, comparabil cu primul trimestru al anului, care a reprezentat 30%. Următoarele categorii de companii active pe piaţă în prima jumătate a anului sunt: servicii profesionale (18%) şi companii care operează în producţie şi energie (11%).

Activitatea pe piaţa spaţiilor de birouri din primele două trimestre ale anului a constat în mutări şi cereri noi în proporţie de 55% (dintre acestea mutările reprezintă peste 60%); renegocieri sau reînnoiri de contracte 33%, extinderi de suprafaţă 7% şi preînchirieri în proporţie de 5%.

Oferta de spaţii de birouri din Bucureşti s-a diversificat cu doar 6.000 mp de spaţii noi, în trimestrul doi, spre deosebire de primele trei luni ale anului, cand s-au înregistrat livrări de 70.000 mp. Cele două proiecte livrate recent pe piaţă sunt Armand Călinescu Office Building şi CSDA Siriului.

În prezent, în Bucureşti, se află în construcţie peste 180.000 mp de clădiri de birouri clasa A, cu termene de livrare anunţate în semetrul doi din 2013, dar şi 2014 – 2015. Livrările anunţate pentru următoarele şase luni totalizează 41.500 mp, cel mai semnificativ proiect fiind Floreasca Park (37.500 mp) anunţat pentru trimestrul al treilea al acestui an, care are deja închiriată 75% din suprafaţă. La stocul existent, estimat la aproximativ 1,7 milioane mp, se vor adăuga în perioada următoare şi proprietăţi renovate sau transformate în clădiri de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă totală estimată la aproximativ 30.000 mp.

Până la sfârşitul anului 2013, consultanţii The Advisers se aşteaptă la o absorbţie totală similară cu cea înregistrată anul trecut şi estimată la 200.000 mp suprafaţă închiriabilă. Luând în considerare nivelul constant al chiriilor de la sfârşitul anului 2012 şi din primele şase luni ale anului 2013, pentru următoarea perioadă este preconizată aceeaşi tendinţă stabilă, cu mici creşteri doar în clădirile „prime“ din Capitală.