O întrebare firească la care mulți români se gândesc indiferent de postura în care se află: investitori, vânzători, cumpărători sau simpli „spectatori“. Fiecare dintre noi are ceva de spus despre imobiliare, ori din proprie experiență, ori din auzite – prieteni, rude, vecini sau cunoștințe cu cazuri speciale demne de sintagma „așa nu“. Un domeniu precum cel imobiliar nu trebuie privit dintr-un singur unghi, întrucât riști să te arzi.
Nu știu din ce unghi a privit guvernatorul BNR, dar anunțul lui că piața își va reveni mi se pare hazardat și demn de analizat. Probabil, ca dânsul gândesc mulți români care au investit în imobiliare, odată și odată tot își va reveni acest sector, ținând cont că în interviul acordat Mediafax, Mugur Isărescu nu a precizat și când crede că își va reveni piața. Poate anul acesta, poate anul viitor, dar cert că se află pe lista de priorități a guvernatorului atunci când vine vorba de investiții. Mesajele transmise de șeful băncii centrale au deseori mai multe înțelesuri și sunt pline de subtilități. În anii trecuți astfel de anunțuri erau făcute de oameni de afaceri precum Dinu Patriciu sau Ion Țiriac, care credeau că prețurile locuințelor nu au cum să se ducă mai jos de atât. Realitatea însă a arătat contrariul. Nu sunt eu persoana cea mai indicată care să pună la îndoială sau să-l contrazică pe guvernator, dar se nasc câteva întrebări la care ar trebui să se gândească persoanele care vor să facă anul acesta achiziții importante sau tranzacții pe această piață. Sunt dispuse băncile să dea drumul la creditare? Până în prezent toate semnalele arată că nu. În portofoliile băncilor se regăsesc zeci de mii de locuințe, care ridică rata creditelor neperformante la aproape 22%. E adevărat că bancherii și-au constituit provizioane, dar în același timp țin prețurile la un nivel foarte ridicat la bunurile executate.
Să mai credem în prognozele Guvernului? Și anul acesta sectorul construcții este estimat cu cea mai mare creștere (+6,1%) în prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză. Cât de optimistă este această creștere? Dacă ne uităm la prognozele mai vechi se poate observa că acestea au fost modificate în toți anii. Plusul s-a transformat în minus de la o prognoză la alta. De exemplu, în toamna anului 2010, experții CNP dădeau o creștere de 1,6% pentru anul următor. Realitatea a fost însă devastatoare – 18,7%. În 2012, se estima o creștere cuprinsă între 3,6 și 4,2%. La finele anului surpriză (-0,3%). Poate Prima Casă să fie imboldul care să revitalizeze piața? Cu siguranță nu. Guvernații se amăgesc din nou cu acest program, care nu a făcut decât să stopeze într-o mică măsură căderea prețurilor. Așadar, cu o floare nu se face primăvară. Iar întrebările pot continua.
Ciprian Mailat,
redactor-șef adjunct Capital