Putem spune despre anul 2011 că a fost unul în care s-au întâmplat lucruri la care nu ne-am fi gândit că s-ar fi putut întâmpla. Sau cel puțin, nu acum și nu în felul în care s-au derulat. În realitate, nu s-a schimbat nimic.
Nimeni nu ar fi îndrăznit, la începutul anului, să vorbească despre falimentul unei țări precum Italia sau chiar Statele Unite. Nimeni nu și-ar fi putut imagina că vom ajunge să vorbim de moartea monedei euro în termeni de luni sau chiar zile. Este adevărat că s-au făcut și multe speculații. Și se vor mai face și în 2012. Șocurile financiare au creat o dezordine mondială, pe care mulți ar considera-o de fapt perioada în care băieții din umbră își fac jocurile pentru a crea Noua Ordine Mondială.
Noua Ordine Mondială este de fapt Vechea Ordine Mondială. Nimic nu se schimbă. Principiile și regulile după care este condusă lumea rămân aceleași: societatea rămâne împărțită în oameni bogați și oameni săraci, cei bogați devin și mai bogați, iar cei săraci devin și mai săraci, marii câștigători ai crizei sunt cei care au cash și nu oamenii de rând, deciziile se iau în spatele unor uși închise, iar noi nu vom ști niciodată cum se iau deciziile. Noi suntem cei 99%, ei sunt cei 1%. Așa va fi și așa a fost dintotdeauna.
Cu toate acestea, este important să reținem un lucru, atât noi cât și cei care decid pentru noi: cea mai importantă componentă a fluxului economic suntem tot noi, iar deciziile care ar trebui să se ia în vederea ieșirii din criză ar trebui luate pentru noi.
Faptul că Banca Centrală Europeană împrumută băncilor sute de miliarde de euro, iar acestea din urmă fac depozite overnight la BCE nu va rezolva criza. Un circuit economic sănătos nu presupune tranzacții de tipul “tu îmi dai mie, eu îți dau ție”. Crizele, cea a datoriilor suverane, cea a băncilor, se vor rezolva doar în momentul în care cei care decid se vor întoarce cu fața la noi. Momentan, privesc doar către bănci, către piețe, către o serie de componente ale sistemului economic importante de altfel, dar care nu sunt totul.
Tu ești economia. Tu ești soluția crizei. În momentul în care vor înțelege că trebuie să ia decizii coordonate pentru tine, abia atunci se poate vorbi despre un eventual final al crizei. Până atunci, variațiuni pe aceeași temă: BCE va salva băncile, iar băncile vor salva statele îndatorate de la falimente prin îndatorare și mai mare. Din 2008 încoace nu asistăm decât la scene de tipul “băncile trebuie salvate de la faliment”, “statele trebuie să atragă bani de la bănci, care vor dobânzi cât mai mari”. Statele salvează bănci, iar băncile salvează state.
Când își vor da seama că în centrul circuitului economic ești tu? Adevărata încredere pe care trebuie să o redea nu este cea a investitorilor.
Tu ești, de fapt, cel care are trebuie să aibă încredere în economie. Pentru că fără banii tăi nu repornește nimic. Pentru că 99>1.