Până acum câțiva ani, ISIS era echivalent cu teroarea. Stăpânea Irakul și Siria, lansând totodată o amenințare serioasă a terorismului împotriva SUA. Apoi nu s-a mai auzit nimic de jihadiștii IS. A intrat Statul Islamic în pământ?
Publicația NationalInterest scrie că, azi nu se mai știe prea mult despre ISIS. Sau ce a mai rămas din ea. Astăzi, acele rămășițe ale ISIS, dacă mai există, sunt trecute sub tăcere. În locul terorismului, apar îngrijorări legate de marii rivali ai Americii, Rusia și China.
„Deși ISIS nu mai este, prin mărimea sa, organizația cu capacitatea pe care o avea odinioară, rămâne încă o amenințare. Suntem încă pe teren în Irak, asistând și sfătuind partenerii noștri irakieni, ca urmare a invitației lor de a fi acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Poate că mai există grupuri de luptători sau facțiuni marginale în cadrul grupului organizat anterior de grupări disparate de teroriști. Sau tâlhari și tineri disperați care alcătuiau odată cea mai mare parte a ISIS. Succesul în decapitarea și afectarea masivă a capacității ISIS de a organiza orice fel de operațiune se datorează în mare parte campaniei coaliției americane. Ca și în cazul Al-Qadea, prin îndepărtarea conducerii sale sau a liderului demagogic, o organizație ca ISIS poate pur și simplu să nu aibă o structură sau un aparat formal operațional.
Ar putea fi o explicație, având în vedere importanța paralizării sau eliminării comenzii și controlului. Coaliția SUA a avut succes cu atacuri cibernetice sau alte metode de atac perturbatoare, care vizează rețelele de comunicații ISIS și aparatele de comandă și control. Operațiunile jihadiste nu pot fi organizate sau coordonate, dacă nu există niciun aparat, un mediu sau rețea prin care să comunice.
Un astfel de succes operațional poate reuși în localizarea sau anihilarea oricărui tip de acoperire operațională pe care un grup precum ISIS l-ar fi putut avea la un moment dat.
Deși este considerat încă relevant și de neignorat, ISIS a fost redus, cu succes, grație campaniei militare pentru distrugerea organizației.
Campania, care a inclus o componentă multinațională de atac aerian, aliniată la focul de rachete cu rază lungă, a inclus prima utilizare în luptă a avionului F-22. Acest efort de atac asupra ISIS a fost în mare parte planificat și condus de actualul secretar al Apărării, Lloyd Austin.
Dar, există semnale că ISIS a reînviat în zona subsahariană a Africii și ar putea fi mai mortală ca niciodată. Înglobându-se la granițele transfrontaliere ale unor state eșuate, ISIS este acolo aproape de neatins. Niciun guvern sub-saharian nu pare capabil să-i împiedice expansiunea într-o zonă bogată în resurse. Următorul punct fierbinte major al ISIS se situează în Africa de Est, în special la granița de nord a Mozambicului cu Tanzania, unde afiliații ISIS au ucis 2.000 și au mutat 430.000 de civili din 2017.
Occidentul, indiferent de răspunsul său, trebuie să reacționeze urgent înainte ca ISIS să-și sporească din nou capacitățile și acoperirea internațională la un nivel fără egal. Având merei în minte lecția Sudanului.