Cu patru state eșuate în care și-a extins influența, ISIS a renăscut în Africa Subsahariană. Și ar putea fi mai periculoasă decât a fost în Orientul Mijlociu, arată publicația NationalInterest.
Înainte de 11 septembrie, mulți ignoraseră faptul că Osama Bin Laden și-a construit renumele mai ales un în Africa Subsahariană. Sudan a fost locul în care și-a creat armata islamică Shura, punând „bazele unie adevărate rețele teroriste globale” cunoscută ca Al Qaeda.
ISIS renaşte în Africa
De aici Bin Laden a început să exporte terorismul împotriva țintelor americane. Dovada: atacurile Al Qaeda asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania, la doar doi ani după expulzarea sa.
Istoria s-ar putea repeta pe măsură ce Occidentul uită lecțiile trecutului și neglijează intensificarea terorismului sub-saharian, subliniază NI. În ultimul deceniu, Africa Subsahariană a asistat la o reneaștere a grupărilor islamiste, afiliații Statului Islamic (ISIS), în timp ce caută să-și stabilească baze în șase țări africane.
Lansân un semnal de alarmă, experții au descris 2020 drept anul consolidării grupărilor afiliate ISIS, în contextul atacarulor revendicate recent în Mozambic și Niger. Pivotul ISIS în Africa și noile focare jihadiste ale sale s-ar putea dovedi mai periculoase decât cele din Orientul Mijlociu.
Patru astfel de focare nu trebuie ignorate. În primul rând, Africa de Vest, confruntată cu numeroase insurgențe interne. Aici cea mai temută organizație este Boko Haram, care stăpânește Nigeria, Ciad, Niger și Camerun. Din 2009, Boko Haram a ucis 36.000 de oameni și a strămutat 2,5 milioane de civili în timp ce încerca să-și stabilească un califat și să dărâme guvernul Nigeriei.
Întrucât Nigeria nu poate controla Boko Haram, greu de spus dacă vreuna dintre țările de mai sus poate face asta, având în vedere inferioritatea lor militară și economică.
Un alt focar de insurgență din Africa de Vest ține sub control Mali, Burkina Faso și Niger. Acolo, Statul Islamic a cucerit „spațiul neguvernat” unde se întâlnesc cele trei state „eșuate”. Un alt punct fierbinte unde ISIS își sporește influența se află în Africa de Est. La granița de nord a Mozambicului cu Tanzania, unde afiliații ISIS au ucis 2.000 de oameni și au mutat 430.000 de civili din 2017. Tanzania deține resurse extraordinare: rezerve de gaze naturale și rubine în valoare de aproximativ 50 miliarde dolari. Care, odată confiscate de jihadiști, ar putea îmbogăți ISIS.
Înglobându-se în granițele transfrontaliere ale acestor state eșuate, ISIS a devenit aproape de neatins. Indiferent de reacția sa, Occidentul trebuie să acționeze urgent înainte ca ISIS să-și multiolice capacitățile și acoperirea internațională. Lecția Sudan nu trebuie uitată, notează publicația americană.