Alternativa ar fi limitarea accesului turiştilor la cele mai popularii atracţii ale Islandei. 

"Sectorul turistic şi noi toţi trebuie să fim atenţi să nu devenim victimele propriului nostru succes", a afirmat ministrul islandez al Turismului, Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir, într-un interviu acordat la Reykjavik. 

Deprecierea coroanei islandeze şi filmarea celebrului serial TV "Jocurile Tronului" au dus la un boom al turismului, numărul vizitatorilor crescând exponenţial, de la 490.000 în 2010 la 2,3 milioane de turişti estimaţi pentru acest an. Este foarte mult, ţinând cont că Islanda are sub 340.000 de locuitori. 

În prezent, turismul este principalul export al ţării, aducând 45% din valută – sau 560 de milioane de coroane islandeze (5,1 miliarde de dolari) în 2017 – conform datelor Islandsbanki, a doua mare bancă a ţării. 

Totuşi, Gylfadottir este îngrijorat că turiştii nu se vor bucura pe deplin de atracţiile Islandei iar comorile naţionale, cum ar fi celebra Lagună Albastră, ar putea fi afectate din cauza numărului excesiv de vizitatori.

"Unele zone, pur şi simplu, nu fac faţă la un milion de vizitatori anual. Dacă permitem mai multor persoane să intre în zonele unicat, acestea vor avea de suferit", a afirmat ministrul islandez al Turismului. 

Guvernul ia în calcul câteva opţiuni. Una din ele ar fi forţarea companiilor de transport şi a tour-operatorilor să cumpere licenţe speciale sau să majoreze actualele taxe pe camerele de hotel. Aceste taxe au generat venituri de 400 de milioane de coroane islandeze în 2016 şi anul acesta ar putea aduce 1,2 miliarde de coroane islandeze. 

Şi acum turiştii plătesc taxe considerabile când vizitează Islanda. O călătorie cu taxiul de la aeroport în centrul oraşului costă aproximativ 150 de dolari, o cameră de hotel este de trei ori mai scumpă decât una asemănătoare în altă capitală din Nordul Europei, iar preţul băuturilor alcoolice este mai mult decât dublu faţă de media din UE, arată datele Islandsbanki.

AGERPRES