"În Vestul României sunt mai multe zone – în Arad, Timişoara, Oradea – unde există potenţial pentru a crea ceea ce am făcut noi în orice oraş din Islanda. Adică energie termică în baza apei termale care vine din adâncurile pământului. Este un mare potenţial şi acesta este un domeniu unde cred că noi putem contribui la dezvoltarea societăţii româneşti şi a UE", a spus ministrul islandez, adăugând că în Ungaria a fost deja dezvoltat un astfel de proiect.
El a subliniat că România are în primul rând nevoie de un proiect prin care să fie realizată o hartă detaliată privind zonele care au potenţial geotermal. De asemenea, el a sugerat ca iniţial să fie construit un proiect de termoficare de mărime medie, care să deservească între 80.000-100.000 de oameni, în România fiind mai multe locuri cu resursă geotermală care se pretează pentru un asemenea proiect.
"Este sugestia noastră să folosiţi destui bani pentru a dezvolta un proiect de încălzire de mărime medie, pentru ca românii să vadă beneficiile. Resursa geotermală are avantajul că nu se termină niciodată, nu e ca un rezervor de petrol", a spus oficialul islandez.
În ceea ce priveşte finanţarea, el a arătat că ar putea fi folosită în acest sens o parte din fondurile nerambursabile alocate României de ţările Spaţiul Economic European (AEL) – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
"Vă trebuie bani, dar am propus ca o parte din banii alocaţi de ţările AEL să fie folosită pentru acest obiectiv. Dacă am construi un proiect care să deservească între 80.000-100.000 de oameni, am reduce emisiile de CO2 cu 5.000 de tone", a spus Ossur Skarpheoinsson.
Ossur Skarpheoinsson este primul ministru islandez al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior care vizitează România de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări. Islanda este ţară membră NATO, a Spaţiului Economic European, membru asociat al spaţiului Schengen şi candidată la aderarea la UE. Începând cu 1 ianuarie 2012, Islanda a liberalizat complet piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari.