În ultimele zile, la vulcanul Bardabunga s-a observat apariţia unei falii de circa un kilometru lungime şi intrarea în faza de erupţie.
"Fisura a apărut în afara gheţarului" care acoperă vulcanul, a precizat specialistul de la Universitatea Liberă din Bruxelles. 'Această deschidere va permite lavei să se scurgă, magma fiind foarte fluidă. Riscul unei erupţii masive sub gheţar, care producă un uriaş nor de cenuşă este prin urmare redus', a estimat expertul. El a avertizat însă că este nevoie de prudenţă, ţinând cont că erupţia vulcanului Eyjafjallajökull din 2010 a început la fel de 'inocent'.
'Actuala erupţie are un caracter particular, deoarece magma s-a deplasat în subteran pe o distanţă de 40 de kilometri. Este pentru prima dată de când se folosesc instrumente de măsurat când se înregistrează o asemenea evoluţie. Direcţia spre care se îndreaptă stârneşte îngrijorare deoarece tunelul de lavă se duce direct spre Askja, un alt vulcan foarte activ din regiune. Aportul de căldură ar putea fi de ajuns pentru a produce o erupţie explozivă de mare amploare, precum cea din 1875. Progresia s-a încetinit însă în cursul ultimelor ore. Evoluţia situaţiei poate duce fie la o erupţie clasică, prin falia deschisă, fie la o continuare a direcţiei spre Askja. Ceea ce poate fi problematic', a explicat vulcanologul.
Vulcanul Askja este cunoscut pentru erupţia uriaşă din 1875, fumul şi cenuşa aruncat ajungând până în Suedia şi Norvegia. Numeroşi islandezi au fost nevoiţi să plece atunci din ţară.AGERPRES