Declinul general al pietei tehnologiei, cauzat in principal de falimentele dot-com-urilor a facut ca actiunile companiilor IT sa scada foarte mult. Reticenta pietei de capital internationale fata de acest domeniu se rasfrange si asupra companiilor IT romanesti. Altfel spus, fondurile de investitii care s-au orientat catre Internet (tehnologie in general) trebuie sa astepte momentul cand piata de capital isi va reveni, astfel incat vanzarea afacerii catre un operator de telecomunicatii sau un inv
Declinul general al pietei tehnologiei, cauzat in principal de falimentele dot-com-urilor a facut ca actiunile companiilor IT sa scada foarte mult. Reticenta pietei de capital internationale fata de acest domeniu se rasfrange si asupra companiilor IT romanesti. Altfel spus, fondurile de investitii care s-au orientat catre Internet (tehnologie in general) trebuie sa astepte momentul cand piata de capital isi va reveni, astfel incat vanzarea afacerii catre un operator de telecomunicatii sau un investitor financiar sa fie rentabila.
Pe de alta parte insa, nivelul scazut al pietei este un bun prilej ca fondurile sa participe la majorari de capital la firme din domeniul Internetului, apreciaza Valeriu Ionescu, director general la AIG New Europe Fund, fondul de investitii care detine 25% din Astral Telecom.
De altfel, in cursul lunii februarie, Astral a anuntat preluarea
ISP-ului DNT, a doua mare achizitie dupa cumpararea furnizorului Kappa in octombrie 2000. Legat de valoarea ambelor fuziuni, s-au facut speculatii „de milioane”. Cert este ca, pentru finantarea achizitiilor, compania clujeana a folosit atat cele 20 milioane USD investite de AIG New Europe Fund, cat si propriile beneficii si imprumuturi bancare. Din aceleasi surse s-au facut si investitiile in tehnologie.
In timp ce fondul condus de Valeriu Ionescu tocmai a anuntat o noua achizitie, Romanian Post Privatisation Fund (RPPF), actionar cu 59,4% la PC NET, intentioneaza sa vanda. Insa momentul actual nu este cel mai favorabil.
„Nu este nici o graba ca vanzarea actiunilor sa se faca acum”, spune Mihai Batraneanu, director general PC NET. „Vanzarea se va face in cel mai bun moment, atat din punct de vedere al afacerii noastre, cat si al contextului national si international”, adauga Batraneanu. De fapt, in timp, prin dezvoltarea infrastructurii ADSL (Asymetric Digital Subsriber Line) – tehnologie care va inlocui, in perspectiva, cablul TV, valoarea de piata a companiei creste. Aceasta, mai ales in conditiile liberalizarii pietei de telecomunicatii, cand, pe langa imagine si date, PC NET va putea furniza si servicii de voce.
Piata Internet va creste cu 50-60%
De fapt, posibilitatea diversificarii serviciilor este unul din atuurile care fac ca Internetul sa fie tentant pentru investitori. „Acest domeniu se transforma nu doar sub aspectul ofertei de servicii, ci si ca volum. In sensul ca, anual, vanzarile cresc”, mai spune Valeriu Ionescu. Si, intr-adevar, in 2002, se prognozeaza ca piata va creste pana la 35-40 milioane USD, fata de 25-27 milioane USD, cat era in 2001.
Cresterea vanzarilor va atrage dupa sine patrunderea pe piata a unor noi jucatori care pana acum nu s-au exprimat sau consolidarea celor existenti. Jucatorii care au spus prea putin pe piata furnizorilor de Internet sau care nu s-au exprimat deloc ar putea fi RomTelecom, Telemobil, UPC, Mobil Rom etc.
In privinta consolidarii companiilor cu prezenta accentuata pe piata, previziunile sunt insa mai dificil de facut. De altfel, din perspectiva directorului PC NET, piata Internet, atat in Bucuresti, cat si in tara, este consolidata. Cand vorbim despre piata Internet ne referim, in special, la piata de broad-band, pentru ca grosul veniturilor de aici vine. De exemplu, PC NET realizeaza circa 80% din cifra de afaceri din contractele pe ADSL si radio. „Bani din dial-up s-au facut intre anii 1997-2000. Acum, adevaratul business se face in zona de broad-band”, afirma Batraneanu. Or, pe aceasta piata intaietatea si-o disputa RDS, PC NET si, in urma recentei fuziuni, Astral-DNT.
Consolidata mai mult sau mai putin, piata de provincie continua sa reprezinte un domeniu dinamic. O dovada in acest sens este chiar recenta achizitie a Astral Telecom, cunoscuta fiind pozitia buna pe care o are DNT-ul pe piata din Timisoara. Achizitii similare de-a lungul anului trecut au facut si FX Internet care a cumparat liderul pietei din Targu-Mures sau RDS – a carui prezenta s-a extins in Sibiu, Arad, Iasi, Craiova, Brasov, Ploiesti etc.
In ciuda cresterii volumului anual al vanzarilor, „exista o reticenta a investitorilor, strategici sau financiari, pentru o iesire pe piata de capital. Probabil ca evaluarile companiilor IT pe piata de capital vor creste incepand cu semestrul doi din 2003”, comenteaza Ionescu.
Investitorii Internetului
Fond de investitii ISP Investitie (milioane USD)
AIG New Europe Fund Astral* 20
RPPF PC NET 4,2
Metromedia International Group FX Internet 2,5
EPIC Fund RDS –