Construirea unui penitenciar nou cu un sistem de supraveghere sofisticat si dotat cu un numar corespunzator de cadre va costa peste 25 de milioane de euro. Suma goleste buzunarele statului, gradul de autofinantare a penitenciarelor fiind doar de 10%. O aplicare stricta a noului proiect de lege privind executarea pedepselor, proiect propus de Ministerul Justitiei si aprobat de catre Guvern, impune construirea a inca patru penitenciare si modernizarea a peste 90% din cele existente.

Un calcul estimativ arata ca suma se ridica la peste 171 de milioane de euro. “Daca vrem sa ne incadram in litera legii, ar trebui construite inca vreo patru penitenciare, si 30 din cele 35 existente ar trebui modernizate. Suma la care duc toate acestea este imensa”, a spus Marius Iacob, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.


Proiectul de lege poate fi insa pus in practica si la costuri mai mici. “Daca se aplica o reducere a costurilor pe fiecare penitenciar, o arhitectura potrivita unei astfel de institutii si un management al penitenciarelor mai bun, costurile se pot reduce simtitor”, a spus Norica Nicolai, senator PNL. Varianta propusa consta in penitenciare sub forma baracilor militare si in externalizarea serviciilor. “O privatizare a inchisorilor, asa cum exista in Ungaria, ar determina o administrare mult mai buna si mai transparenta a bugetului acordat acestora si ar reduce plaja coruptiei din puscarii”, a spus Nicolai.


In momentul de fata, exista 37.500 de detinuti in doar 35 de penitenciare. Comitetul european pentru prevenirea torturii recomanda alocarea unui spatiu vital acceptabil de patru metri patrati pentru fiecare detinut, iar regulile ONU si cele europene stabilesc un spatiu minim de sase metri cubi de aer. Din pacate, foarte putine inchisori din tara respecta aceste conditii, majoritatea fiind foarte vechi. Penitenciarul cu cel mai mare numar de detinuti, dar si cel mai costisitor este Jilava. Suma necesara pentru intretinerea detinutilor se ridica la 24 de miliarde de lei pe luna. Numarul de detinuti in camera variaza de la 10 la 80, incaperile putand fi comparate mai degraba cu niste hale.
Exista insa si penitenciare de un lux izbitor. “La Buzias, deja nu mai vorbim de un penitenciar, ci de un hotel de cinci stele. Este o constructie gigantica, cu patru pavilioane, dintre care doar unul este folosit, restul pot fi trecute la cheltuieli inutile”, a spus Florian Gheorghe, membru al Institutului National de Criminologie.


Bugetul alocat penitenciarelor pentru 2005 este de aproximativ 442 mii lei noi, dintre care veniturile proprii nu pot acoperi decat 7% din total. Restul este asigurat, fireste, din bugetul de stat.



“Daca vrem sa ne incadram in litera legii, ar trebui construite inca patru penitenciare, si 30 din cele 35 existente ar trebui modernizate. Suma la care duc toate acestea este imensa.”

Marius Iacob,

directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor







“Costurile in cazul penitenciarelor ar putea fi mult mai mici daca se aplica o arhitectura potrivita unei astfel de institutii si un management mai bun.”

Norica Nicolai,

senator PNL





Conditii de detentie occidentale, la costuri occidentale

• Conform Administratiei Nationale a Penitenciarelor, construirea unui nou penitenciar costa 25 de milioane de euro. In aceasta suma este prevazut si un sistem de supraveghere performant, in valoare de aproximativ un milion de euro.


• In functie de marimea, vechimea si dispersarea sectiilor unei unitati penitenciar, costul modernizarii poate varia intre 100 si 400 miliarde le vechii. La o medie de 200 miliarde de lei vechi pe unitate, necesarul pentru 30 de unitati ajunge la 6.000 miliarde de lei vechi.

Alternative pentru bugetul Romaniei

• Construirea de penitenciare moderne sub forma de baraci militare care sa includa circa 50 de detinuti. Astfel, costurile se vor reduce considerabil si se va putea realiza mai usor o profilare a centrelor penitenciare.


• Privatizarea inchisorilor, dupa modelul practicat in Ungaria. Externalizarea serviciilor – paza si protectia, serviciul medical, furnizorii de alimente – reduce plaja de coruptie din puscarii si duce la o administrare mai atenta si mai “transparenta” a bugetului alocat fiecarui penitenciar.