Acest moment marcheaza si demararea programului de restructurare a activitatii combinatului. Primele masuri vizeaza contractele pe care Sidex le are in derulare cu firmele care aprovizioneaza societatea cu materii prime si asigura distributia produselor. Contractele dezavantajoase pentru Sidex vor fi anulate, numarul firmelor capuse urmand a fi diminuat drastic. „Pana in prezent, Sidex importa minereu de fier din tari indepartate, Brazilia si Australia. Vom beneficia de experienta noastra in relatiile cu tarile din spatiul ex-sovietic si vom aduce materie prima din Ucraina si Rusia, la un pret mult mai mic. Aceasta masura va diminua costurile de productie a tablei produse la Galati”, a declarat Lakshmi Mittal, presedintele LNM Group.
Obiectivele noului management sunt ingreunate de instabilitatea pietei internationale a produselor siderurgice, agravata de atentatele din 11 septembrie. Pentru a putea pastra un nivel ridicat al productiei de otel, se impun luarea unor masuri de rentabilizare a activitatii, pe fondul recesiunii economiei mondiale. „Vom apela la centrele noastre de cercetare, care vor decide in perioada urmatoare ce modificari vor fi aduse activitatii”, a spus Mittal. Directorul general al Ispat-Sidex, Narendra Chaudhary, a precizat ca, de anul viitor, vor incepe investitiile pentru protectia mediului si imbunatatirea standardelor de securitate a muncii. Conform contractului de privatizare, LNM va aloca in urmatorii cinci ani 250 de milioane de dolari pentru investitii. „Planul nostru prevede o crestere a productiei de otel lichid, de la 3,7 milioane tone in acest an, la 4,4 – 4,5 milioane tone anul viitor”, a declarat directorul general. Va creste ponderea produselor cu valoare adaugata mare in totalul productiei. Pentru a recuceri clientii pierduti pe piata interna trebuie imbunatatita calitatea produselor si diversificarea ofertei.
Soarta combinatului de la Krivoirog, Ucraina, in care statul roman a investit deja peste 800 de milioane de dolari, ramane incerta. Construita in colaborare cu Ucraina, fabrica de concentrat de fier mai necesita din partea Romaniei investitii de 200 de milioane de dolari. Desi s-a dorit vanzarea Sidex la pachet cu Krivoirog, acest lucru n-a fost posibil. Lakshmi Mittal s-a rezumat doar la a spune ca Guvernul Ucrainei s-a aratat interesat de punerea in functiune a combinatului de pelete de fier si ca Ispat studiaza in continuare oportunitatea continuarii investitiei. Despre relatia cu cele doua societati care detin facilitatile portuare pentru aprovizionarea cu materii prime, Convex Constanta si Romportmet Galati, prin care se executa majoritatea exporturilor, nu s-a discutat, desi Convex se afla in proprietatea grupului Balli, care este actionar majoritar si la casa de comert Sidex International. Faptul ca ambele grupuri sunt inregistrate in Marea Britanie probabil ca a ajutat la incheierea unor contracte comerciale care sa avantajeze ambele parti.
Daca problema returnarii unui credit contractat de Sidex de la un sindicat bancar este rezolvata pe moment, raman datoriile comerciale pe care combinatul le are catre diverse firme si care insumeaza 70 de milioane de dolari. Si reducerea numarului de angajati este o problema care se cere rapid rezolvata. Salariatilor li s-a oferit posibilitatea de a se pensiona anticipat in conditii avantajoase, insa deocamdata, propunerea nu s-a bucurat de succesul scontat.    

Primele masuri anuntate de noua conducere

· Misiunea de a rentabiliza rapid activitatea Sidex, este dificila in noul context al pietei europene si mondiale. LNM este obligat ca, in cel mai scurt timp, sa desfiinteze firmele capusa, sa scada costurile de productie si sa faca disponibilizari de personal, exclusiv pe cale naturala.
·Pentru anul viitor productia de otel va creste de la 3,7 milioane tone la 4,4 milioane tone.
· Un combinat siderurgic performant produce 5,5 milioane tone otel/an cu 8.000 de salariati, in timp ce la Sidex sunt 28.000 de angajati.
· Instalarea noului management la Ispat-Galati coincide cu aprobarea de catre Comisia Europeana a fuziunii companiilor siderurgice Aceralia din Spania, Arbed din Luxemburg si Usinor din Franta, in urma careia a rezultat cel mai mare producator de otel din lume. Tranzactia a fost evaluata la circa trei miliarde de dolari.