Cele două bănci pentru locuinţe de pe piaţa bancară românească au lansat campanii şi promoţii pentru clienţii care vor să încheie contracte de economisire-creditarfe.
Începând cu luna iulie, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) a redus dobânzile la cele două tipuri de finanţări imediate cu ipotecă pentru domeniul locativ: creditele cu avans şi fără avans. Astfel, dobânda la creditele fără avans, garantate cu ipotecă, în lei, a scăzut până la 7,9% pe an, fixă pe toată perioada creditului. După maximum 60 de luni, rata dobânzii scade la valoarea de 4,5% sau 6%, în funcţie de varianta de produs aleasă; dobânda rămâne fixă până la sfârşitul perioadei de rambursare, conform datelor RBL.
Persoanele care dispun deja de un avans de 40% sau 50% din suma de care au nevoie pot solicita un credit cu o dobândă fixă de doar 6,9% pe an, la lei. Şi în acest caz, după maximum 60 de luni, rata dobânzii scade la valoarea de 4,5% sau 6%, în funcţie de varianta de produs aleasă de client, dobânda rămânând fixă pe toată perioada creditului.
În plus, de la 1 iulie 2010, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe are o nouă ofertă în gama de produse. Astfel, pe lângă produsul clasic de economisire-creditare, cu o dobândă fixă de 6% la creditul în lei, RBL oferă una dintre cele mai mici dobânzi fixe la credite de pe piaţa bancară românească: 4,5 % pe an la creditul locativ în lei. Noutatea produsului constă în faptul că, acum, clienţii RBL trebuie să economisească doar 40% din suma contractată, primind, la economiile realizate într-un an, prima de stat de 25%, în limita a 250 de euro pe an, şi o dobândă de 1,5% oferită de bancă. Restul de 60% din suma contractată reprezintă un credit cu dobândă fixă de 4,5%, la lei.
Clienţii norocoşi, recompensaţi cu un sejur la munte
BCR Banca pentru Locuinte (BpL), a doua bancă de acest gen de pe piaţă, desfăşoară, între 20 august şi 30 septembrie 2010, campania „BCR BpL te trimite în vacanţă“. Condiţiile participării: clienţii să încheie cu BCR BpL un contract de economisire-creditare pentru domeniul locativ în valoare minimă de 24.000 lei, în perioada campaniei, şi să achite integral comisionul de deschidere aferent, plus o rată lunară de economisire, până la data de 30 septembrie 2010.
Clienţii pot participa astfel la tragerea la sorţi din 15 octombrie 2010, în urma căreia se vor acorda 15 premii ce constau în 15 excursii de 3 zile (2 nopţi) pentru două persoane, destinaţiile la alegere fiind: pensiunea Zabola (Covasna), vila Castelul Maria (Deva), pensiunea Buchenland (Bucovina) sau pensiunea Valahia (Brezoi). Valoarea netă a unei excursii este de 390 de euro (echivalentul în lei, la cursul BNR de la data alocării efective a premiului), iar pachetul turistic poate fi utilizat până la data de 15 decembrie 2010, conform disponibilităţilor de cazare.
Din iulie, BCR BpL a început să vireze clienţilor săi prima garantată de stat aferentă anului 2009. Cei peste 134.000 de clienţi ai BCR BpL care au făcut depuneri în cursul anului 2009 au primit până acum 8,6 milioane lei.
BCR BpL a încheiat anul trecut cu 134.000 de contracte de economisire-creditare pentru locuinţe, cu o valoare totală de peste 3,5 miliarde lei, faţă de 800 milioane lei în 2008. Potrivit băncii, suma medie contractată, între 25.000 şi 30.000 lei, este cu peste 30% mai mare faţă de valoarea din 2008. La sfârşitul anului 2009, depunerile clienţilor BCR BpL au urcat la 220 milioane lei faţă de 26 milioane lei în 2008.
Piaţă cu potenţial ridicat
Cât priveşte RBL, aceasta administra la sfârşitul anului 2009 conturile a 128.000 de clienţi, potrivit reprezentanţilor băncii. Suma totală aferentă acestor contracte se ridică la 2,3 miliarde lei, cu 21% mai mare faţă de sfârşitul anului precedent. „În cadrul procesului de vânzare, s-a ajuns la performanţa ca 70% din clienţii RBL care au încheiat contracte de economisire-creditare în 2009 să aibă un comportament de economisire lunar, regulat“, explică Andrei Stamatian. Volumul total al economiilor realizate de clienţii RBL a fost, până la 31 decembrie 2009, de 250 milioane de lei. RBL a încheiat 2009 cu un profit de 1 milion lei, conform standardelor IFRS, acesta fiind primul an profitabil din istoria RBL.
„România este o ţară cu un potenţial foarte mare pentru produsul de economisire-creditare, datorită gradului scăzut de penetrare al acestor produse“. Astfel, doar 1% dintre români pot spune că beneficiază de avantajele produselor de economisire-creditare. Este un nivel foarte scăzut, comparativ cu ţări precum Austria – 65%, Cehia – 54%, Germania – 37% sau Croaţia – 24%“, explică Andrei Stamatian. „În plus, produsele de economisire-creditare sunt mai rentabile în România decât în alte ţări din UE, raportate la nivelul primei de stat (250 euro în România, 45 euro în Germania, 42 euro în Austria)“.
„Considerăm că, pe termen lung, acest produs va înregistra un succes real în România, având în vedere potenţialul ridicat pe care îl are şi datorită beneficiilor sale: randament bun la economisire, primă de la stat, dobânzi mici şi fixe la credite“, conchide Stamatian. El mai mizează şi pe extinderea programului de finanţare a reabilitării termice, care „va ocupa un loc important în activitatea RBL, astfel încât cu cât sunt implicate mai multe primării în acest proiect, cu atât mai multe persoane vor beneficia de un sprijin mai mare din partea statului şi de soluţii de finanţare potrivite“.
Produsele de economisire-creditare sunt mai rentabile în România decât în alte ţări din Uniunea Europeană, raportate la nivelul primei de stat.
Andrei Stamatian, preşedinte, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe
Băncile pentru locuinţe: rezultate financiare şi promoţii curente
BCR banca pentru locuinţe
– 8,6 milioane de lei au primit clienţii băncii ca sumă garantată de stat pentru 2009
– 3,5 miliarde de lei însumează cele 134.000 de contracte încheiate în 2009
– suma medie contractată se situează între 25.000 lei şi 30.000 lei
– Campania „BCR BpL te trimite în vacanţă“, valabilă până la 30 septembrie a.c.
Raiffeisen banca pentru locuinţe
– 2,3 miliarde de lei este valoarea totală a celor 128.000 de contracte din portofoliu
– 1 milion de lei este profitul băncii în 2009, conform standardelor IFRS
– 7,9% este dobânda iniţială pentru creditele fără avans, garantate cu ipotecă
– 6,9% este dobânda iniţială pentru creditele cu avans de 40%-50%