Loviturile aeriene au vizat o centrală electrică, precum și depozite de gaz și petrol în portul Hodeidah de la Marea Roșie. Aceasta a fost confirmată de un purtător de cuvânt Houthi și de doi oficiali regionali, care au vorbit sub anonimat, deoarece nu erau autorizați să vorbească public.
Israel a afirmat că a lovit ținte utilizate în scopuri militare. Totuși, contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a menționat că au fost lovite și unele ținte „cu dublă utilizare”, având atât funcții civile, cât și militare.
Amiralul Hagari a descris operațiunea ca fiind „una dintre cele mai îndepărtate și mai lungi desfășurate vreodată de forțele aeriene israeliene.” El a subliniat rolul portului ca un punct de aprovizionare major pentru Iran în furnizarea de arme aliaților săi Houthi din Yemen. Aceștia au lansat peste 200 de rachete și drone asupra Israelului în ultimele luni.
Israel a lovit un port Houthi, crucial pentru aprovizionare
Portul Hodeidah este crucial pentru importul de bunuri esențiale, inclusiv alimente și petrol, în nord-vestul Yemenului, o regiune controlată în mare parte de Houthi. Majoritatea populației țării trăiește sub controlul acestui grup.
Ministerul Sănătății din Sana, capitala controlată de Houthi, a raportat cel puțin 80 de răniți în atac, majoritatea cu arsuri grave, conform The New York Times.
Yahya Sarea, purtătorul de cuvânt al Houthi, a declarat că atacul asupra portului nu-i va descuraja să întreprindă atacuri împotriva Israelului. Gruparea afirmă că își desfășoară atacurile ca un act de solidaritate cu palestinienii din Gaza, unde războiul dintre Israel și Hamas a ajuns în a zecea lună.
„Nu ne vom opri operațiunile în sprijinul fraților noștri din Gaza, indiferent de consecințe,” a spus Sarea într-o declarație televizată. „Cu ajutorul lui Allah, ne pregătim pentru un război lung cu acest inamic până când agresiunea va înceta.”
SUA nu au fost implicate
Vineri, Houthi și-au asumat responsabilitatea pentru lansarea unei drone cu rază lungă de acțiune care a lovit Tel Aviv, ucigând un israelian și rănind mai mulți alții. Houthi au amenințat, de asemenea, navele care trec prin Marea Roșie în încercarea de a bloca portul israelian Eilat.
Israelul se află deja în conflict dur cu Hamas în Gaza și schimb de focuri constant cu Hezbollah în Liban, ambele grupuri fiind sprijinite de Iran. Răspunsul de sâmbătă părea calibrat pentru a evita un război total pe un al treilea front. În ciuda semnificației atacului din Yemen, armata israeliană a sfătuit publicul să își continue activitățile zilnice, sugerând că nu se așteaptă o escaladare imediată.
Din noiembrie, luptătorii Houthi au lansat atacuri asupra transportului maritim din Marea Roșie, forțând multe nave comerciale să ocolească sudul Africii. Ca răspuns, Statele Unite, Marea Britanie și aliații lor au lovit sute de ținte Houthi în Yemen. În ianuarie, Departamentul de Stat a desemnat Houthi ca grupare teroristă. Totuși, SUA nu au fost implicate în atacurile de sâmbătă și nu au coordonat sau asistat Israelul, conform Consiliului Național de Securitate.