ONU vorbește despre crime de război
Bombardamentele Israeulului asupra taberei de refugiați de la Jabaliya ar putea face obiectul unui dosar de crime de război. Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a condamnat miercuri bombardamentele din Fâşia Gaza, transmite AFP.
„Având în vedere numărul mare de victime civile şi amploarea distrugerilor în urma atacurilor aeriene israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabaliya, avem serioase îngrijorări că acestea sunt atacuri disproporţionate care ar putea echivala cu crime de război”, scrie Înaltul Comisariat într-un mesaj pe X.
Israelul a bombardat în două rânduri tabăra de refugiaţi de la Jabaliya, marţi şi miercuri. Pe lângă pagubele materiale semnificative, bombardamentele au provocat de fiecare dată câteva zeci de morţi în rândul civililor, potrivit Hamas.
Armata a ucis doi lideri militari Hamas în Jabalia
Armata israeliană a explicat că atacurile au vizat un comandant Hamas. Este vorba despre Ibrahim Biari. Acesta pare să fie unul din responsabilii atacului sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie din Israel.
Israelul a declarat că atacurile sale de marţi şi miercuri au ucis doi lideri militari Hamas în Jabalia, cea mai mare tabără de refugiaţi din Gaza. Israelul a declarat că gruparea avea centre de comandă şi alte „infrastructuri teroriste sub, în jurul şi în interiorul clădirilor civile, punând în pericol în mod intenţionat civilii din Gaza”.
Biroul de presă al Hamas din Gaza a declarat joi că cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi în cele două atacuri israeliene asupra Jabaliei, iar 120 au dispărut sub dărâmături. Cel puţin 777 de persoane au fost rănite, a precizat acesta într-un comunicat.
Miercuri, palestinienii au căutat disperaţi printre dărâmături victimele prinse în capcană. „Este un masacru”, a declarat un martor.
Oficialii ONU pentru drepturile omului au declarat că loviturile asupra taberei ar putea fi considerate crimă de război.
„Având în vedere numărul mare de victime civile şi amploarea distrugerilor în urma loviturilor aeriene israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabalia, avem îngrijorări serioase că acestea sunt atacuri disproporţionate care ar putea fi considerate crime de război”, a scris Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului pe site-ul de socializare X.
Principiul proporţionalităţii este una dintre pietrele de încercare ale legilor războiului definite de Convenţiile de la Geneva. Dacă civilii şi structurile civile trebuie cruţate, moartea civililor în timpul unui conflict armat nu constituie în sine o crimă de război. Beligeranţii pot lansa atacuri proporţionale asupra obiectivelor militare chiar ştiind că şi civilii pot fi afectaţi.
O încălcare a legii apare atunci când un atac este îndreptat în mod deliberat împotriva populaţiei civile, conform principiului distincţiei sau dacă amploarea pagubelor cauzate civililor este excesivă în raport cu avantajul militar aşteptat. Acest ultim punct se încadrează în principiul proporţionalităţii, la care face referire Înaltul Comisariat. Acesta nu decide dacă a fost comisă o crimă de război, sarcina revenind instanţelor de judecată.
Înfiinţată în 2002, CPI este singura jurisdicţie internaţională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. Israelul nu este membru al CPI.