Ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, a transmis, joi, că nu vor ridica asediul asupra Gaza dacă Hamas nu va elibera ostaticii. Acesta este răspunsul Israelului după ce gruparea teroristă Hamas a început, sâmbătă dimineață, un atac aspra Israelului. S-au înregistrat mai mulți morți în rândul civililor și mulți cetățeni au fost luați ostateci de către teroriști.
Fâșia Gaza, fără apă, curent electric și combustibil
Situația în care se află în aceste momente Fâșia Gaza, unde locuiesc peste 2,3 milioane de oameni, vine ca urmare a deciziei autorităților israeliene de a asedia zona palestiniană. Israelienii nu permit alimentarea cu apă, mâncare, energie electrică, combustibil sau orice fel de alt sprijin.
Ministrul Energiei israelian, Israel Katz, a declarat că nu vor exista excepții în asediul Fâșiei Gaza dacă ostaticii israelieni nu sunt eliberați.
„Ajutor umanitar pentru Gaza? Niciun comutator electric nu va fi ridicat, niciun hidrant de apă nu va fi deschis și nicio cisternă de carburant nu va intra până când ostaticii israelieni nu se vor întoarce acasă. Umanitar pentru umanitar. Și nimeni nu ar trebui să ne predice despre moralitate”, a scris Katz pe X (Twitter), potrivit Reuters.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a transmis, joi, că asediul afectează civilii. De asemenea, se precizează că spitalele riscă să devină morgi fără aprovizionarea cu electricitate, care e controlată de Israel.
„Fără electricitate, spitalele riscă să devină morgi”, a declarat directorul regional al CICR, Fabrizio Carboni.
„Suferința oamenilor cauzată de această escaladare este de neconceput și îndemn părțile implicate să reducă suferința civililor”, a mai spus acesta.
ONU: Aproape 340 de mii de persoane, strămutate din cauza atacurilor israeliene
Atacurile Forțelor de Apărare ale Israelului au ucis cel puțin 33 de persoane în decurs de două ore în noaptea de joi spre vineri. Bilanțul victimelor din Gaza a ajuns la 1.354 de morți, potrivit Al Jazeera
Sursa citată a declarat că avioanele de luptă au atacat casele din mai multe zone. Grupurile de apărare civilă au încercat să recupereze trupurile celor decedați. În unele zone, locuitorii scotoceau prin dărâmături cu mâinile goale în căutarea supraviețuitorilor și a trupurilor neînsuflețite.
Potrivit raportului, de când au început luptele, șase cartiere din Fâșia Gaza au fost distruse. Optsprezece unități sanitare și 20 de ambulanțe au fost afectate. De asemenea, 11 lucrători din domeniul sănătății au fost uciși, a precizat Organizația Mondială a Sănătății.
Este cea mai intensă campanie de bombardamente pe care a suferit-o Fâșia Gaza în cei 16 ani de când Hamas a preluat controlul asupra acestei zone mici și suprapopulate.
ONU a declarat miercuri seara târziu că numărul persoanelor strămutate în urma atacurilor aeriene a crescut cu 30% în 24 de ore. Cifra se ridică la 339.000, două treimi dintre acestea se înghesuie în școlile ONU.