Israelul va încerca să trimită o nouă misiune robotizată pe Lună la începutul anului 2024, după ce prima sa tentativă de acest fel s-a încheiat cu un eşec anul trecut, când sonda Beresheet s-a prăbuşit pe suprafaţa satelitului natural al Pământului, au anunţat miercuri reprezentanţii unui minister israelian, relatează Reuters, conform Agerpres.
Beresheet 1 a fost dezvoltat ca răspuns la competiția Google Lunar X Prize, care a provocat grupuri neguvernamentale să aterizeze o navă spațială pe Lună.
Noul proiect, denumit „Beresheet 2”, va implica lansarea a două module de asolizare şi a unui modul orbital, care vor pluti în jurul Lunii mai mulţi ani, realizând experimente ştiinţifice şi colectând date pentru echipe de studenţi, au precizat reprezentanţii Ministerului pentru Ştiinţă din Israel.
Sperând să devină cea de-a patra ţară din lume care reuşeşte o asolizare controlată pe Lună, Israelul a lansat în februarie 2019 sonda „Beresheet” – termenul ebraic pentru „Geneză” şi totodată echivalentul expresiei „La început”, cu care începe Biblia – de la baza spaţială americană Cape Canaveral.
Însă acea sondă robotizată, ce avea dimensiunea unei maşini de spălat vase, s-a prăbuşit în timpul etapei finale a misiunii sale din cauza unei defecţiuni tehnice, potrivit inginerilor israelieni.
La fel ca proiectul iniţial, sonda Beresheet 2 va costa aproximativ 100 de milioane de dolari, sumă ce va fi obţinută de la parteneri internaţionali şi din donaţii.
La acest proiect participă compania Israel Aerospace Industries (IAI), deţinută de statul israelian, şi organizaţia non-profit israeliană SpaceIL, specializată în domeniul spaţial, a precizat Ministerul pentru Ştiinţă din Israel.
Ministrul științei și tehnologiei din Israel, Izhar Shay, a declarat că șapte țări de pe cinci continente și-au exprimat interesul de a participa la proiect și că, în conversațiile cu Emiratele Arabe Unite, subiectul a fost ridicat de mai multe ori.
„Nu mă îndoiesc că Beresheet ne va declanșa din nou imaginația, redefinind limitele posibilului și asigurând statutul Israelului ca putere a inovației”, a adăugat el.