Teheranul și-a intensificat prezența militară în Marea Roșie, mutare care îngrijorează Israelul, care spune că reprezintă o amenințare pentru stabilitatea regională. Ministrul israelian al Apărării a declarat că este „cea mai semnificativă prezență militară iraniană din ultimul deceniu”.
Iranul îşi consolidează prezenţa militară în Marea Roşie, a declarat marţi ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, care consideră această activitate militară a Teheranului o ameninţare pentru stabilitatea regională şi fluxurile comerciale, relatează Reuters.
Israelul, îngrijorat de mutările Teheranului
”Astăzi, putem confirma că Iranul îşi stabileşte metodic o bază în Marea Roşie, cu nave de război care patrulează în sudul regiunii”, a spus Benny Gantz în cadrul unui eveniment desfăşurat la Atena.
”În ultimele luni, am identificat în zonă cea mai semnificativă prezenţă militară iraniană din ultimul deceniu”, a insistat el, prezentând imagini din satelit despre care a spus că arată patru nave militare iraniene patrulând în Marea Roşie.
Iranul a început într-adevăr în urmă cu mai mult de zece ani să-şi sporească prezenţa navală în Marea Roşie, dar afirmă că a recurs la această măsură pentru a-şi proteja tancurile petroliere în faţa pirateriei.
Înaintea unei vizite pe care preşedintele american Joe Biden o va efectua săptămâna viitoare în Orientul Mijlociu, ministrul israelian al apărării a pledat pentru consolidarea legăturilor de securitate cu statele arabe din Golf care, în cadrul unei iniţiative conduse de SUA, şi-au normalizat relaţiile cu Israelul.
Iranul acuză SUA de lipsă de inițiativă privind negocierile din dosarul nuclear
Pe de altă parte, în cursul zilei de luni, Iranul a acuzat SUA de lipsă ”de iniţiativă politică” în timpul negocierilor privind dosarul nuclear, în contextul în care convorbirile indirecte de la Doha între Teheran şi Washington par să se afle în impas.
Emisarul american pentru Iran, Robert Malley, şi negociatorul iranian Ali Bagheri au început marţea trecută în capitala Qatarului negocieri indirecte prin intermediul Uniunii Europene, în vederea deblocării negocierilor de la Viena pe tema dosarului nuclear iranian.
Discuţiile din Austria, începute în aprilie 2021, sunt menite să reintegreze SUA în acordul nuclear iranian încheiat în 2015 şi să impună Iranului respectarea integrală a angajamentelor asumate prin acest acord.
”Partea americană s-a deplasat la Doha fără să aibă o abordare bazată pe iniţiativă şi progres”, a declarat luni şeful diplomaţiei iraniene Hossein Amir-Abdollahian, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez, Catherine Colonna, potrivit unui comunicat oficial. ”Noi credem că repetarea poziţiilor anterioare nu poate substitui iniţiativa politică”, a adăugat el, îndemnând Washingtonul ”să profite de această ocazie diplomatică”.
SUA s-au declarat săptămâna trecută decepţionate de negocierile indirecte cu Iranul de la Doha, unde – potrivit părţii americane, care consideră ”încheiat” acest ciclu de schimburi – ”nu a fost făcut niciun progres”.